nieuws

Breda winnaar Falco Award Beste Openbare Ruimte

Architectuur

De Groene Loper in Breda is de beste openbare ruimte van Nederland. De groenstructuur van de Vinex-locatie Houten-Zuid en de herinrichting van het Skatepark Westblaak in Rotterdam grepen net naast de hoofdprijs. Samen met De Groene Loper waren zij uit 23 inzendingen genomineerd voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte.

Breda winnaar Falco Award Beste Openbare Ruimte

De Groene Loper – Breda
‘De Groene Loper van Breda, een ontwerp van de gemeente Breda,  is een vanzelfsprekend onderdeel van de noord-zuid verbinding in de stad. Dat is een beloning voor de lange termijn visie van de gemeente Breda, om op grote schaal openbare ruimte fundamenteel te verbeteren. De inspiratie voor het ontwerp komt van de klassieke indeling van de Willemstraat in de 19e eeuw en geeft alle ruimte aan de voetganger. Je loopt er bijna aan voorbij, maar het voelt prettig. Dat is waar je als ontwerper naar streeft.’

Falco Beste Openbare ruimte 2017 Groenstructuur Houten-Zuid-Houten door tlu

Groenstructuur Vinex-locatie Houten-Zuid – Houten. Foto tlu landschapsarchitecten

Groenstructuur Vinex-locatie Houten-Zuid – Houten
tlu landschapsarchitecten ontwierp de Groenstructuur in Houten-Zuid. ‘Het plan is over een periode van ongeveer 20 jaar ontwikkeld en ze hebben daarbij vastgehouden aan een gevarieerd en consequent basisontwerp. Alle vier de lagen infrastructuur, bebouwing, water en groen zijn optimaal ontwikkeld. Het resultaat is een bijzonder Hollands woonmilieu, waar groen het leidende principe is.’

Lees ook: Ontwerpers over het nieuwe skatepark op Westblaak

Herinrichting Skatepark Westblaak – Rotterdam
‘Rotterdam heeft met haar plannen voor de herinrichting van het skatepark aan de Westblaak 3 jaar lang ‘gestruggled’ met gebruikers, zowel lokaal en internationaal, over hoe het nieuwe skatepark eruit moest komen te zien. Kies je voor groen, of luister je naar de skaters die zeggen ‘doe al die bomen maar weg’? Uiteindelijk wist Janne Saario Landscape Architecture & MUS Urban Strategy, het gebied in co-creatie te transformeren van een robuust en heftig gebied dat exclusief toebehoorde aan skaters naar een nieuw skatepark dat optimaal is ingepast in het bestaande stedelijke weefsel, en naast domein voor skaters aan pleisterplaats is voor gewone openbare ruimte-gebruikers.’

Jury
De jury onder leiding van Peter de Bois (architect, stedenbouwkundige, (Office4UrbanreSearch) en verder met Roel van Dijk (Entente Florale), Paul Kersten (landschapsarchitect bnt, partner wUrck, winnaar award 2016 met Kerckebosch Zeist), Ben Kuipers (Ben Kuipers Landschapsarchitect, voorzitter NVTL) en Ruud Ridderhof (gemeente Den Haag) hebben de 23 inzendingen beoordeeld op basis van een drietal criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’ en ‘uniciteit’ en hun toegevoegde waarde voor het stedelijk gebied, waaruit de drie finalisten als beste naar boven kwamen.

 

Reageer op dit artikel