nieuws

Wonen in winkels is acupunctuur voor de stad

Architectuur

De aanpak van de leegstaande kantoren in Rotterdam is in de afgelopen jaren zeer succesvol geweest. De gemeente zet dat beleid nu ook door in de aanpak van winkels, en vroeg architecten om mee te denken over een woonbestemming voor leegstaande winkelpanden. Op het Transformatieplein van de Provada2017 lieten ze hun plannen zien.

Wonen in winkels is acupunctuur voor de stad

Het was nog niet lang geleden dat Rotterdam bijna synoniem was met een verpauperend woningbestand, slechte leefbaarheid en een gebrek aan geinteresseerde ontwikkelaars. Die tijd is helemaal voorbij, zegt Leonie Melchers, ontwikkelmanager bij de gemeente Rotterdam. “Het gaat erg goed. De stad voert nu de juiste lijstjes aan en is populair in Nederland, maar ook in het buitenland. Steeds meer mensen willen in onze stad wonen.”

Het nieuwe elan biedt al een paar jaar kansen voor de enorme voorraad leegstaande kantoren. Want Rotterdam stond ook jaren bovenaan de lijst van leegstaande panden. Maar de gemeente voert al enige tijd een heel actieve rol in het faciliteren van transformatie met de aanstelling van een contactpersoon, de Kantorenloods, die het contact tussen de markt en de overheden moet verbeteren. Het heeft ervoor gezorgd dat 400.000 m2 kantoorruimte in de afgelopen jaren is getransformeerd.

Beleid voortzetten

“Dat beleid zetten we voort” stelt Melchers, “Maar sinds vorig jaar willen we dit ook doen voor leegstaande winkelpanden. De gemeente moet dat aanjagen, maar we willen dat architecten, ontwikkelaars, bouwers en gebouweigenaars met de oplossingen komen.”

Ze plaats wel een kanttekening. “Ook al gaat het Rotterdam economisch weer voor de wind, we willen niet in dezelfde val trappen als voorheen. Bij nieuwe ontwikkelingen moet de gebruiker centraal staan. Je kan niet naar een gebouw kijken zonder ook naar de omgeving te kijken en daarmee ook naar de gebruiker van de wijk.”

Acupunctuur

Vijf architectenbureau’s zijn geselecteerd voor een proef voor de aanpak van een veertiental leegstaande winkels. Zij presenteerden hun visie op de winkel in de omgeving. Er waren veel overeenkomsten; veel architecten benadrukten dat een winkelpand niet los kan worden gezien van zijn omgeving. Een winkel heeft altijd een bepaalde speciale functie binnen een straat of wijk, en die kan je niet zomaar transformeren. “Het gaat weliswaar om veel minder vierkante meter dan bij kantoren”, zei Jurriën van Duijkeren van Common Practice, “maar de impact van leegstand is groter. Een leegstaande winkel is een leeg oog in de straat. Als je dat aanpakt, kan je het zien als acupunctuur voor de stad.”

Er dan ook vooral gepleit voor het behoud van het open karakter van een winkelpand, ook al wordt er gewoond. De etalages moeten niet met gordijnen van de straat worden afgesneden, maar een nieuwe invulling krijgen als een etalage van de bewoner. “De plint heeft een belangrijke sociale functie in een straat.”stelde Laura Ubachs van Nov’82 architecten. “Die plint moet de straat niet de rug toekeren.”

Verder lezen

Winnaars prijsvraag Wonen in Winkels

Wethouder over ‘Kluswinkels’: we laten ons graag verrassen

Reageer op dit artikel