nieuws

Robert Winkel en Martin Rietveld openen het Transformatieplein

Architectuur

In de economische tegenspoed van de afgelopen jaren stond iedere gemeente al te juichen als een lang leegstaand gebouw eindelijk een nieuwe functie kreeg. Maar weinig ontwikkelaars durfden het aan om ambitieuze herontwikkeling op te pakken. Het Goudse White House Development deed het toch, bleek op het Transformatieplein op de eerste dag van de Provada 2017.

Robert Winkel en Martin Rietveld openen het Transformatieplein

Wat ooit begon als een ad-hoc samenwerking tussen ontwikkelaar Martin Rietveld en architect Robert Winkel (Mei Architects) om appartementen te ontwikkelen in een leegstaand kaaspakhuis in Gouda, is binnen een paar jaar uitgegroeid tot een regionaal gebonden ontwikkelaar. Inmiddels transformeert White House Development ook een voormalig militair hospitaal tot een zestal luxe woningen en heeft het vergevorderde plannen voor de aanpak van een voormalig zwembad en het Weeshuiscomplex, een verzameling gebouwen in de Goudse binnenstad. Mooie projecten, benadrukken Rietveld en Winkel, maar beslist niet makkelijk. Want een paar jaar geleden zagen andere ontwikkelaars maar weinig mogelijkheden in het vastgoed. Rietveld: “Wij komen zelf uit de regio, dus we weten wat hier speelt en wat de mogelijkheden zijn.” Winkel: “Er komt ook wel wat ervaring bij kijken. We hebben wat ervaring in dit soort projecten, dus we weten hoe de hazen lopen. En waar je tegen problemen oploopt.”

Bekendheid

Volgens Rietveld is bekendheid met de markt, de omgeving en de gemeente van het grootste belang om projecten van de grond te krijgen. “Het betekent dat je moet investeren in de contacten en zorgt dat je een duidelijk aanspreekpunt hebt. Maar voor ons betekent dat dat we moeten leveren. Wij kunnen laten zien dat we projecten van de grond krijgen, en dat maakt ons een betrouwbare partner. Wij kunnen meters maken, en dat weet men in Gouda inmiddels.”

Winkel: “We doen het ook voor de lol. We hebben helemaal geen zin in teveel tegenwerking of moeilijke procedures.” Volgens de architect heeft het ook een voordeel om in een plaats als Gouda te beginnen. “Zeker de Gouwenaars zelf hebben wel eens een negatief oordeel over hun eigen stad. Maar als buitenstaanders de stad leren kennen zien ze een waanzinnig mooie, onbedorven binnenstad waar ze graag blijven komen. Gouda is absoluut ondergewaardeerd.”

Reageer op dit artikel