nieuws

Render Ster: Kansen voor afstervende sequoias

Architectuur

Het ontwerp van Ko Jinhyeuk, Cheong Changwon, Cho Hyuhung en Choi Sunqoong kan de redding zijn van de reusachtige sequioias in het westen van de Verenigde Staten. Zij bedachten voor de exemplaren die afsterven een interne constructie waarmee de boom overeind kan blijven staan. De bedenkers kregen voor het plan een eervolle vermelding in de eVolo skyscraper competition. Winnaar werden de Poolse ontwerpers Pawel Lipinski en Mateusz Frankowski voor hun verplaatstbare verticale boederij voor Afrika.

Render Ster: Kansen voor afstervende sequoias

Sequoias zijn de grootste bomen in de wereld, sommige bereiken hoogtes van 50 tot 85 meter en hebben een diameter van 6 tot 8 meter. Zij zijn eveneens de oudste nog levende organismes op aarde, sommige exemplaren zijn al ouder dan 3000 jaar.Volgens de bedenkers zijn de bomen die door ziektes zijn geveld of die dreigen weg te rotten prima geschikt om op te vullen met een nieuwe constructie. De bomen krijgen daarmee een tweede leven krijgen en zullen niet zo snel omvallen door de versteviging.

Tweede leven voor sequios

Structurele kern

Aan de binnenkant komt een structurele kern en een roostervormige kooi die zo een extra buitenmantel vormt achter de dikke schors. Een reeks platformen biedt ruimte voor onderwijs, laboratoria, tentoonstellingen en observatiedekken. Water wordt uit de grond gepompt met behulp van een systeem dat de natuurlijke verzamelmethode van de boom weerspiegelt.

Tweede leven voor sequios

De sequoias zijn uitermate geschikt om met deze innovatieve constructie een tweede leven te krijgen. Door hun hoogte en volume en hun gevoeligheid voor houtrot worden de bomen hol en vallen zij dood op de grond neer door hun eigen gewicht.

Tweede leven voor sequios

Vernietiging

De ontwerpers willen met hun idee aandacht vragen voor de bomen die zwaar te leiden hebben onder klimaatveranderingen, plundering van grondstoffen en natuurrampen.

Lees meer bij de bron

Tweede leven voor sequios

Winnaar

Onderstaand het winnende ontwerp in de eVolo Skyscraper Competition. Geselecteerd is het Mashambas Skyscraper project van de Poolse ontwerpers Pawel Lipinski en Mateusz Frankowski.

Winnaar eVolo Skyscraper Competition 2017

Reageer op dit artikel