nieuws

Donderdag op Transformatieplein – Brainpark en Hart van Zuid in Rotterdam

Architectuur

Op de laatste dag van het Transformatieplein 2017 staan de de Rotterdamse gebieden Brainpark en Hart van Zuid centraal. Tijdens de PROVADA van donderdag 1 juni pitchen de laatste architectenbureaus over hun plan voor de ontwikkeling van deze locaties.

Donderdag op Transformatieplein – Brainpark en Hart van Zuid in Rotterdam
Rotterdam universiteit bibliotheek in het Brainpark Rotterdam

Tijdens de laatste dag van de PROVADA sluiten we af met het Transformatieplein 2017. We beginnen de middag met een mini-conferentie over de gebiedsontwikkeling in Rotterdam en Haarlemmermeer. Johannes van Bentum, hoofdredacteur van de Architect, gaat met de gemeenten in gesprek over de uitdagingen waar zij op dit moment voor staan en gaan zij in gesprek met architectenbureaus over de mogelijkheden voor de verschillende locaties.

Brainpark Rotterdam

De Zwarte Hond pitcht een plan voor het Brainpark Rotterdam, waarna het bureau met een expertpanel in discussie gaat over het plan. Dit gebied kenmerkt zich als groen kantorenpark aan de rand van de Kralingse Zoom. De naam verwijst naar de verschillende onderwijsinstellingen die hier zijn gevestigd, waaronder de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam. In 1990 is het Brainpark naast deze instellingen aangelegd om start-ups in de buurt van de universiteit te huisvesten. Op dit moment zoekt de gemeente naar nieuwe mogelijkheden om het kantorengebied te transformeren naar een multifunctionele, levendige locatie.

Transformatieplein 2017

Hart van Zuid Rotterdam

Koopmans TBI pitcht als afsluiting een plan voor de ontwikkeling van het Hart van Zuid Rotterdam. Deze locatie rondom het Zuidplein is niet alleen een belangrijk verkeersknooppunt voor het OV, maar ook een belangrijke locatie voor winkelend publiek en bezoekers van evenementen. De gemeente streeft er naar om het gebied te ontwikkelen tot het nieuwe centrum van Rotterdam Zuid. Door de leegstaande kantoren te transformeren naar woningen kan uiteindelijk een levendig gebied ontstaan. Na de presentatie gaat Koopmans TBI met het expertpanel in debat over de plannen.

Kijk voor meer informatie over het programma van donderdag op Transformatieplein.nl.

Reageer op dit artikel