nieuws

Den Haag zet in op sociale en middeldure nieuwbouw

Architectuur

Den Haag wil in de toekomst veel nieuwe sociale huurwoningen bouwen. Van alle nieuwe huizen dient dertig procent beschikbaar te zijn voor lage inkomens. Dat betekent in de praktijk 600 tot 750 woningen per jaar. Ook komen er nog eens jaarlijks 500 tot 700 middeldure huurwoningen bij. Er ‘moeten voldoende betaalbare en beschikbare woningen voor mensen met een laag inkomen’ zijn, staat in de woonvisie voor de periode 2020-2030 die wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) woensdag heeft gepresenteerd.

Den Haag zet in op sociale en middeldure nieuwbouw

Den Haag had al een visie op de woonmarkt, maar die loopt tot 2020. Nu is er een nieuw plan voor de periode daarna. Daarin staat dat de stad een flink aantal opdrachten wacht. Zo moeten er veel nieuwe woningen bijkomen. De verwachting is dat Den Haag in 2020 ruim 530.000 inwoners heeft en in 2030 maar liefst 552.000.

Behalve dat er meer sociale huurwoningen bij moeten worden gebouwd, dienen er ook meer huizen te komen voor bepaalde doelgroepen. Dit om deze ‘veerkrachtige’ mensen aan de stad te binden: studenten, young professionals, stedelijke gezinnen of families waarvan de kinderen het huis hebben verlaten.

Wijsmuller noemt de ontwikkelingen van het ‘Central Innovation District’, het gebied tussen de stations Hollands Spoor, Den Haag CS en Laan van NOI ‘cruciaal’. Hier moet een moderne, hippe, wereldse wijk ontstaan, waar plek is voor veel nieuwe huizen, winkels en voorzieningen. Maar ook aan de stadsranden en de kust ziet hij veel kansen. Daarbij wordt ook voor het eerst sinds lange tijd ook de Vlietzone weer als gebied genoemd waar in de toekomst nieuwe huizen kunnen komen.

Een andere belangrijke opdracht voor de komende jaren is het verduurzamen van de woningen. Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Dat betekent onder meer dat in de toekomst alleen nog huizen worden gebouwd zonder gasaansluiting. Voor 2020 moet er een plan komen voor hoe de woningen op een andere manier kunnen worden verwarmd.

Bron: Omroep West.nl/Den Haag.nl

Ook op Omroep West:
De reacties op de Haagse plannen 

Lees ook:

Reageer op dit artikel