nieuws

Verslag Projectbezoek W-hotel met Office Winhov

Architectuur

Op 23 maart bracht de Architect een projectbezoek aan het W-hotel in Amsterdam. Met een groep architecten luisterden we naar het verhaal van partner Uri Gilad van Office Winhov en spraken we opdrachtgever Liran Wizman. Tijdens de rondleiding ontdekten we wat architectuur kan betekenen in de hospitality sector.

Verslag Projectbezoek W-hotel met Office Winhov
foto: de Architect

Hoofdredacteur Harm Tilman trapte het volgeboekte projectbezoek af. Zoals bij het projectbezoek aan Gelderlandplein eerder dit jaar, toont ook het W-hotel volgens hem de kracht van architectuur. Het ontwerp wordt niet alleen ingezet voor mooie plaatjes, maar ook voor functionele en goed werkende ruimtes. Het is bijzonder dat een luxe programma als dit tegenwoordig in gebouwen als deze wordt gerealiseerd en daarmee wat toevoegt aan de stad. Ook de keuzes omtrent de transformatie zijn interessant. Welke waarden vind je als architect belangrijk, waar zet je op in?

Architect Uri Gilad van Office Winhov begon in 2010 aan de transformatie van het Rijkskantoorgebouw pal achter de Dam. “Er was geen programma van eisen. De eerste vraag was niet hoe we het gebouw zouden transformeren in een hotel, maar hoe we er een publiek programma in konden krijgen.”

foto: de Architect

Omgekeerd

Omdat de Albert Heijn op de begane grond nooit zou vertrekken, durfde in eerste instantie niemand het gebouw te kopen. De oplossing voor dit gegeven bleek even slim als eenvoudig. Op het dak van het gemeentelijk monument is een grote, publieke verdieping gerealiseerd. In plaats van de bekende lobby op de begane grond kijken een lounge en restaurant panoramisch uit over Amsterdam.

Het achterstallige binnenhof werd compleet getransformeerd, dit nieuwe hart maakt het tweede leven mogelijk. “Wij houden van baksteen, maar moesten enorm licht bouwen omdat de constructie niet meer massa kon dragen. De aluminium vinnen en prints op het glas zorgen voor transparantie en privacy, maar met gevoel voor materialiteit.”

Tweede gebouw

Na een kleine drie jaar deed zich een tweede kans voor. Het Rijksmonumentale bankgebouw aan de overkant werd in de plannen betrokken. Hierbij speelde dezelfde vraag. Hoe introduceer je hier een publiek programma zodat het hotel wat teruggeeft aan de stad? Daarbij moest met behoud van architectonische waarden een rendabel plan worden gemaakt.

Het schaakspel met de monumentenzorg is slim gespeeld. Door aan de hand van archiefmateriaal sommige delen compleet terug te brengen in de oorspronkelijke staat, kon op andere plekken speelruimte worden gewonnen. “Dit is een van de eerste betonnen gebouwen in Amsterdam. De prachtige constructies waren grotendeels verborgen achter verlaagde plafonds. Wij wilde deze zichtbaar maken en hebben alle installaties in verhoogde vloeren verwerkt. Uiteindelijk zie je vanaf de straat weinig van de transformaties en hebben we veel architectonische waarden weten te behouden.”

Opdrachtgever

Na het verhaal van de architect is opdrachtgever Liran Wizman onder de indruk. “Het is de eerste keer dat ik alles samen zie. Uri is erg bescheiden, we hebben hem enorm uitgedaagd om een groot programma te realiseren. De combinatie tussen oud en nieuw zonder te veel contrast is erg sterk. Deze gebouwen hebben lang leeggestaan maar zitten nu vol leven. We hebben samen echt wat veranderd in de stad.”

Het publiek was benieuwd naar wat Wizman achter anders had gedaan. “Als ik had geweten hoeveel het zou kosten zou ik het nooit meer doen, maar soms is het erg goed om onwetend te zijn. Achter had ik liever alles in een keer gedaan, maar in termen van architectuur weinig anders. Wellicht grotere kamers is het W-hotel.” De komende jaren verwacht Wizman dat het zwaartepunt in de hospitality nog meer richting de verbinding tussen lokale bewoners en bezoekers zal schuiven. Mensen willen zich steeds liever midden in de stad bevinden.

De rondleiding bewees dat de gebouwen echt onderdeel zijn van de stad. Vooral op de nieuwe verdieping was het een gezellige drukte. Tijdens de borrel konden we onze indrukken delen en zelf ervaren hoe goed de hospitality in het W-hotel geregeld is.

Geïnteresseerd in projectbezoeken? Bekijk hier filmpjes en meld je aan voor een volgende!

Mede mogelijk gemaakt door Rockfon & Boon Edam

de Architect maart 2017 is uit

de-architect-maart-2017Thema: hospitality
– Ontmoeting Office Winhov
– Twee hotels uitgelicht
– Interview Studio Modijefsky
– Vloeren op Domotex
– en nog veel meer…

Nog geen abonnee?
Bestel een los exemplaar

Reageer op dit artikel