nieuws

Ontmoeting met makers W-Hotel Amsterdam

Architectuur

Office Winhov begon als bureau dat was gespecialiseerd in woningbouw, maar heeft zich de lataste jaren met succes op de transformatie van grootschalige binnenstedelijke gebieden en complexen geworpen. Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen? Hoe kwamen ze aan tafel bij opdrachtgevers die hun ambitie voor robuuste en duurzame gebouwen delen? Harm Tilman sprak met Office Winhov.

Ontmoeting met makers W-Hotel Amsterdam

“De hele bouwketen is sterk veranderd. Onder het mom van de crisis is ook de organisatie in de bouw sterk veranderd. Bij bepaalde typen opdrachten in de woningbouw is de toegevoegde waarde van de architect in termen van vormgeving en kritische meedenken beperkt geworden. We steken geen tijd en energie meer in het contingent eengezinswoningbouw op redelijk begaanbare locaties. Je kunt er van vinden wat je wil maar in termen van prijs en kwaliteit zijn aannemerswoningen zeer competitieve producten.” (Uri Gilad en Jan-Peter Wingender)

foto: Stefan Müller

“Wij ontdekten dat als je met je puzzelstukken in de stad terecht komt, je er met standaard oplossingen niet komt. Juist dan is een architect nodig. Per project vragen we ons af op welke onderdelen we het verschil kunnen maken. In sommige projecten gaat dat van ontwerp tot aanbesteding, soms kan een andere partij de uitvoering beter voor zijn rekening nemen. We hebben geleerd dat in projecten verschillende snelheden bestaan. Bij het W hotel waren we vanaf de allereerste programmafase tot de laatste spijker in de muur betrokken.” (Uri Gilad en Jan-Peter Wingender)

Meer lezen? Bestel dan hier je losse exemplaar

Bestel nu een los exemplaar

 

Reageer op dit artikel