nieuws

In memoriam Kees Vollemans 1942-2017

Architectuur

Vandaag werd bekend dat kunsthistoricus Kees Vollemans na een kort ziekbed is overleden. Hij overleed aan de gevolgen van een uitgezaaide darmkanker.

In memoriam Kees Vollemans 1942-2017

Kees Vollemans was in het Delft van de jaren 70 uit de vorige eeuw een van de bekendste en beroemdste docenten. Zijn colleges kunstgeschiedenis waren, naast die van architect Aldo van Eyck, een hoogtepunt in het universitaire leven van die dagen. Zijn onderwijs paste wonderwel in het nieuwe curriculum dat op de Faculteit Bouwkunde na het verschijnen van ‘de Elite’ in 1969 was ingevoerd en dat tot de afdelingsverkiezingen van 1976 stand hield.

Kees Vollemans tijdens een excursie, foto: Herman van Bergeijk

Zijn vakoefeningen uit die jaren gingen over steden als Florence, Rome, Amsterdam en Turijn en waren steeds gekoppeld aan bepaalde historische perioden. In deze bijeenkomsten onderzochten werkgroepen onder zijn leiding architectonische werken en handelingen in bijvoorbeeld het Rome van de barok vanuit een breed multidisciplinair perspectief. Leidraad hierbij was het axioma: ‘historiseren van het heden, niet actualiseren van het verleden’.

De veelzijdigheid van zijn onderwijs vertelt veel over de persoon die Vollemans zelf was. Behalve wetenschapper was hij ook een gepassioneerd schrijver, vertaler, schilder, en muziekliefhebber. Zijn passie voor kunstenaars als Borromini, Piranesi, Wagner en Chabot waren legendarisch.

Vollemans bezorgde onder meer het werk van Michel Foucault en Manfredo Tafuri in Nederland. De verschijning van ‘Ontwerp en utopie’ van de laatste is een mijlpaal in de architectuur van Nederland. Ze liep vooruit op de grote belangstelling voor theorie die de Nederlandse architectuur in de daarop volgende periode aan de dag legde.

Vollemans was in denken en doen vooral een non-conformist. Het was zijn grootste kracht maar misschien ook wel zijn grootse zwakte. Aan dingen vasthouden had hij een broertje dood en het was bepaald niet zijn grootste kracht. Zijn intellectuele kracht en scherpzinnige meningen zullen we node missen.

 

Reageer op dit artikel