nieuws

Veel vragen over haalbaarheid Feyenoord City

Architectuur

De verwezenlijking van de plannen voor de bouw van Feyenoord City is nog lang niet zeker. Een commissie van de Rotterdamse gemeenteraad heeft nog veel vragen en twijfels over de bouw van een nieuw stadion voor de eredivisionist, in combinatie met een grootschalige stedelijke vernieuwing in de buurt van De Kuip.

Veel vragen over haalbaarheid Feyenoord City

Dat bleek woensdag tijdens de eerste  ‘consulterende’ bespreking van het circa een tot anderhalf miljard euro kostende plan waarin ook woningbouw, kantoren, winkel- en uitgaanscentra zijn opgenomen.
‘Alles draait om hoe Feyenoord het de komende jaren gaat doen’, zei raadslid Jos Verveen (D66). ‘Wat nou als de handel inzakt?’ Ook de PvdA ziet een sterke afhankelijkheid van de prestaties van de lijstaanvoerder in de eredivisie.
Zijn collega Luuk Wilson (Leefbaar Rotterdam) noemde het plan vooralsnog ‘heel dun ijs’. Het CDA voorziet juist een goede impuls voor Rotterdam-Zuid.
Veel raadsleden eisen een betere onderbouwing van de risico’s, voordat eventueel wordt besloten in totaal 135 miljoen euro te investeren.
Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar) voorziet vooralsnog geen problemen bij de financiering. De investeerders zijn volgens hem op het ogenblik zeer geïnteresseerd.

De totale gebiedsontwikkeling aan de oever van de Maas omvat 325.000 m2, waarvan 70.000 m2 is bestemd voor het nieuwe sportcomplex. Het totale project kost naar schatting 1 tot 1,5 miljard euro. Rotterdam zou 135 miljoen euro bij moeten dragen aan de bouw van het stadion. B&W verwachten  100 miljoen euro terug te verdienen, vooral via erfpacht. Het leeuwendeel moet bij beleggers en financiers worden opgehaald.

Het nieuwe stadion krijgt 63.000 plekken en een hotel. De huidige Kuip wordt getransformeerd naar wooncomplex en hotel. Ook zijn winkels, bioscoop en horeca in de oude Kuip voorzien. De bouwstart staat gepland in 2019. De eerste wedstrijd van Feyenoord in het nieuwe stadion is gepland in het seizoen 2022/23. De bouwtijd van het hele programma wordt geschat op vijftien jaar.

Reageer op dit artikel