nieuws

Ervaar de Martin Luther King Jr. Memorial Library

Architectuur

Mecanoo heeft een video gemaakt waarin de laatste definitieve aanpassingen van het ontwerp van de Martin Luther King Jr. Memorial Library in Washington DC zijn te zien. De beelden geven inkijk in een moderne bibliotheek waarin de focus ligt op de bezoekers. Na de oplevering in 2020 wordt de bibliotheek het culturele hart van het stadscentrum.

Ervaar de Martin Luther King Jr. Memorial Library

Mecanoo werkt samen met lokale partner Martinez + Johnson Architectuur aan de transformatie van het laatst gebouwde werk van Ludwig Mies van der Rohe (1972). In het ontwerp van de Delftse architect wordt de hoofdingang en de twee aangrenzende kernen transparanter en komen er nieuwe, ruime trappenhuizen. Dit zorgt voor een helder en uitnodigend entree gebied. In de Grote Zaal wordt een gecentraliseerd gebied gemaakt voor culturele voorstellingen en informele evenementen. Het gebouw krijgt hiermee een culturele functie en gaat dienen als ontmoetingscentrum in de binnenstad.

De centrale kern van metselwerk op de bovenste verdiepingen worden verwijderd om ruimte te maken voor kolomvrije Upper Great Halls. De transparantie die hierdoor ontstaat benadrukt de horizontale oriëntatie van het ontwerp. De leegte van de grote leeszaal tussen de derde en vierde verdieping creëert een visuele verticale verbinding.

Mecanoo heeft de verschillende ruimtes op functie en gebruikers door het gebouw gegroepeerd. De beglaasde omtrek is nu voor mensen in plaats van alleen boeken. Op de begane grond komt een nieuw café met een patio-terras dat wordt beschut door een grote arcade.

Martin Luther King Bibliotheek Mecanoo
De vierde verdieping van het oorspronkelijke gebouw en de extra vijfde verdieping krijgt een conferentieruimte en een auditorium. Het dak zal voorzien in een openbaar terras van waaruit bezoekers een spectaculair uitzicht krijgen op de omgeving.

De bibliotheek sluit op 4 maart haar deuren voor de grootscheepse verbouwing die komende zomer start. Gedurende de drie jaar van verbouwingen worden op verschillende locaties in de stad verschillende servicepunten gerealiseerd.

Lees het interview van Francine Houben’s ideeën over bibliotheekarchitectuur

 

Reageer op dit artikel