nieuws

Werk Dudok verzameld op website

Architectuur

136 gebouwde werken van Dudok zijn verzameld op een nieuwe website. De site is een ‘online plaatjesboek’ met korte verhaaltjes over elk afzonderlijk werk. Naast foto’s zijn ook enkele video’s en geluidsfragmenten te vinden. Het biedt hiermee een indrukwekkend overzicht van de nalatenschap van een van Nederlands grootste architecten.

Werk Dudok verzameld op website

In een geluidsfragment uit 1954 blikt Dudok op zeventig jarige leeftijd kritisch terug op zijn eigen werk. Hij beschouw zichzelf als “scheppend kunstenaar”, hoewel hij volgens zichzelf te weinig heeft bereikt. De kritische toon charmeert hem, maar lijkt na een blik op de site toch echt onterecht. Zij oeuvre is even groot als vernieuwend. Zo blijkt ook uit een video over de Bijenkorf in Rotterdam, die werd gebombardeerd.

Initiatiefnemer Peter Veenendaal hoopt dat de website ook een levend document wordt. “Die site is natuurlijk nooit klaar. Er komen altijd nieuwe of betere plaatjes of filmpjes van Dudoks werk beschikbaar. Ik hoop dat veel mensen hun eigen beelden naar ons opsturen. Dan geven wij ze een plek op de website.”

Reageer op dit artikel