nieuws

Zonnecellenjack door Pauline van Dongen

Architectuur

Pauline van Dongen heeft eerder kleding ontworpen met geïntegreerde zonnecellen. Nieuwste variant is een (wind)jack dat mobiele telefoons en gps-systemen kan opladen.

Zonnecellenjack door Pauline van Dongen

De waterbestendige jas is gemaakt van gerecycled denim garen geleverd door Blue LOOP Originals, en heeft een capuchon die kan worden verborgen in een zip kraag.

Drie flexibele zonnepanelen zijn opgenomen in de voorkant van de jas, zodat nog steeds rugzakken kunnen worden gedragen. Een interne power bank kan genoeg energie opslaan om een telefoon binnen twee uur op te laden.

 

Van Dongen maakten het jack samen met de gidsen die actief zijn op de Waddenzee beter bekend als de Wad Walkers en de Nederlandse Waddenzee Society. Zij wandelen/gidsen vaak meer dan tien uur buiten in alle weersomstandigheden. “Natuurlijk presteren de zonnecellen het best met zonnig weer, maar het jack is zo gemaakt dat ook bij slechte weersomstandigheden de zonnecellen gebruikt kunnen worden.” Eerder ontwierp Van Dongen een jas in parka-stijl met afneembare zonnepanelen waarmee telefoons of gpssysteem in je zak kan opladen.

Solar Zonnepanelenjack Van Dongen 

Van Dongen “We genieten van het spelen met textiel- en een look die goed integreert met de natuurlijke omgeving,Wij zijn op zoek naar een harmonie tussen de technologische uitstraling en eigenschappen van de cellen.”

Van Dongen uit Arnhem experimenteert sinds 2013 met de verschillende mogelijkheden van zonnecellen en kleding. Zij bracht een collectie uit waarin de panelen verbogen zijn onder klepjes waarmee de drager zelf veranderde in een lopende oplader.

Van Dongen Atletenoutfit gemaakt van latex 

Ook maakte zij recentelijk een atletenoutfit gemaakt van hetzelfde materiaal als condooms, polysopreen, een alternatief van latex dat volgens leverancier en condoommaker Skyn dezelfde kracht heeft als rubber maar zachter en natuurlijker aanvoelt. 

Van Dongen atletenoutfit gemaakt van Latex 

Reageer op dit artikel