nieuws

VvdW – Beeldentuin in Montana

Architectuur

In de zuidhoek van Montana, vlak aan de noordkant van het Yellowston National Park en aan de voet van de kolossale Beartooth Mountains is het Tippet Rise Art Center in ontwikkeling.

VvdW – Beeldentuin in Montana

Het centrum ligt op een ranch en gaat de thuishaven vormen van sculpturen die zijn gebaseerd op hun omgeving, zoals Daydreams van Patrick Dougherty. Deze is gemaakt van lokaal geweven wilgen die de achtergrond vormen voor onder meer een rondtrekkend festival van klassieke muziek.

 

Op de ranch is ook werk van te zien van Antón García-Abril en Débora Mesa, de architecten achter de experimentele Ensamble Studio. Zij ontwierpen 30 structuren en de toekomstige buitenpodia van het Tippet Rise Art Center. Allen zijn gebaseerd op de massieve, steile uitbreidingen van het ruige landschap van Montana met daarin de geologische processen die de omgeving vormen: sedimentatie, fragmentatie, en erosie.
 

Van de 30 structuren zijn er inmiddels twee voltooid, de Beartooth Portal en Inverted Portal. Beiden zijn circa 4,8 meter lang en lijken op twee enorme rotsen, leunend tegen elkaar. De massa’s zijn opgebouwd uit lagen van beton, grond en rots. De structuren zijn plat op de grond gemaakt en na realisatie omhoog getrokken.

Domo - Sculpturentuin 

Domo, een derde structuur die bijna is voltooid is gecreëerd uit het bestaande landschap. Om het natuurlijke proces van erosie te imiteren, groeven de architecten een mal in de aarde en vulde het gat met beton. Na uitharding is de omliggende grond verwijderd waardoor goed zicht ontstaat op de structuur.

Reageer op dit artikel