nieuws

OS 2016 Rio – Olympic Aquatics Stadium door AECOM & DG Architecture

Architectuur

Vanavond beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na veel (traditionele) strubbelingen in aanloop naar de opening zijn de locaties toch op tijd klaar. Zo ook het nieuwe Olympisch zwembad, de locatie waar Nederland zijn successen hoopt te halen. Het Aquatics Stadium maakt deel uit van het Olympisch Park, een ontwerp van AECOM in samenwerking met lokale architect DG Architecture. Het bad krijgt twee baden, een officieel wedstrijdbad en een bedoeld als trainingsfaciliteit. Beiden hebben een inhoud van 37 miljoen liter water.

OS 2016 Rio – Olympic Aquatics Stadium door AECOM & DG Architecture
WWW.ALEXFERRO.COM.BR

Het gebouw krijgt een herkenbare gevel bestaande uit 66 27 meter hoge panelen met een afbeelding van het beroemde schilderij van Adriana Varejão, “Latimeria causes a disturbance“. De afbeeldingen van de zee en engelen zijn gemaakt van Portugees keramiek. Ze hebben een pvc-coating gekregen met een zonwerende behandeling dat helpt bij de regulering van de temperatuur binnen.

Rio 2016 Aquatics

De grootste uitdaging bij de bouw was een duurzaam en energiebesparende locatie te bouwen. Om te koelen waren in principe 10.000 airconditioninginstallaties nodig. De overheid koos voor ventilatie gebaseerd op natuurlijke ventilatie. In de metalen structuur zijn 15.000 gaten aangebracht, op een berekende plekken, waarmee de koele buitenlucht binnengelaten wordt. Dit heeft een positief effect op de plaatsing van de tribunes die het bad volledig omsluiten zonder storend effect. De eerste rij ligt zelfs op maar 10 meter afstand van het wedstrijdbad.

Gedurende de Spelen is het bad tussen 6 en 13 augustus het strijdtoneel voor de knock-out wedstrijden, de waterpolowedstrijden van 14 tot 20 augustus. Het Paralympics zwemonderdeel is van 8 tot 17 september. Na de Spelen wordt het zwembad afgebroken en hergebruikt voor de bouw van twee zwembaden met respectievelijk een 50 meter bad en een tribune voor 6000 toeschouwers en een zwembad met ruimte voor 3000 toeschouwers.

Bekijk meer Sportaccommodaties in ons dossier Sport of lees meer over de Spelen in Rio

 

Reageer op dit artikel