nieuws

Render Ster van de Week – Kunsthalle Mannheim

Architectuur

Laten we eerlijk zijn: elke architect houdt van mooie renderings. Los van alles wat kan en mag, tonen renderings ons hoe de wereld er idealiter uitziet. Meestal bevolkt met jonge blije mensen en designmeubels, bijna altijd badend in het zonlicht. Wat je er ook van vindt, renderen is een kunst. Elke vrijdag tonen we je de mooiste rendering van de week.

Render Ster van de Week – Kunsthalle Mannheim
Kunsthalle Mannheim Wettbewerb 2012 – 1. Preis Wettbewerb Neubau Kunsthalle Mannheim am Friedrichsplatz mit Integration des historischen Billing-Baus. Entwurf: Meinhard von Gerkan mit Nikolaus Goetze und Volkmar Sievers Partner: Nikolaus Goetze Projektleiter: Di Miao (Entwurf) Bauherr: Stiftung Kunsthalle Mannheim BGF-Daten: 15.594 m² BRI-Daten: 93.669 m³

Deze week tonen we de plannen van GMP voor de Kunsthal in Mannheim. De plannen zijn niet nieuw maar wel nieuw is de volgende fase waarin het project zich bevindt. 

 Kunsthalle Mannheim - Render Ster van de Week

Kunsthalle Mannheim - Render Ster van de Week

Het nieuwe museumgebouw komt aan de Friedrichsplatz in Mannheim en is gelinkt aan het historische Art-Nouveaugebouw. Het ontwerp is gemaakt als ‘stad in een stad’. Aan de algemene structuur zijn individuele units toegevoegd gearrangeerd in een inspirerende compositie waarmee tentoonstellingsruimte ontstaat en ruimtes voor ondersteunende functie.

 Kunsthalle Mannheim - Render Ster van de Week 

Zij omvatten een centraal atrium en zijn met elkaar verbonden via galerieën, terrassen en (loop)bruggen. GMP heeft afwisselende cirkelvormige routes gemaakt met wisselende uitzichten en vooruitzichten. Net als in de stedebouwkundige lay-out van Mannheim zijn straatvierkanten gemaakt voor een overzichtelijke structuur waarin de oriëntatie eenvoudig is. Veranderingen in de rooilijnen, holten en lege plots voorkomen dat de ruimtes identiek aan elkaar zijn.

 Kunsthalle Mannheim - Render Ster van de Week Plattegrond

De Kunsthalle krijgt een prestigieuze hoogte in de richting van het park bij Friedrichsplatz waarmee het zijn bijdrage aan de stedelijke context markeert. De bezoekers betreden het museum via een nieuwe hoofdingang met een centraal (daglicht) atrium. Dit atrium is het punt van oriëntatie en ook het uitgangspunt voor de cirkelvormige rondleidingen door speciale tentoonstellingen en voortdurend veranderende displays van de collectie. De tentoonstellingen zijn op drie niveaus, waarvan er twee zijn verbonden met het bestaande gebouw. De tentoonstellingsruimte bevatten grote kamers met back-lit plafonds die kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid van manieren. Er komt een groot open terras, dat speciaal is ontworpen voor de belangrijke sculptuur collectie van het museum. De derde verdieping beschikt over een dakterras waar bezoekers kunnen genieten van een uitzicht van de Friedrichsplatz.

 Kunsthalle Mannheim - Render Ster van de Week Locatie

De gevels zijn voorzien van een doorzichtige metalen gaas met bronskleurige coating die de uitwendige vorm van het gebouw bepaalt. Het gaas gaat een dialoog aan met de zandstenen kleur van de aangrenzende gebouwen. De transparantieverschillen worden bereikt met verschillende maaswijdtes. Op deze manier wordt de vorm van het totale gebouw bewaard, terwijl de afzonderlijke volumes afzondelijk kunnen worden ervaren. 

 Kunsthalle Mannheim - Render Ster van de Week Doorsnede

 Kunsthalle Mannheim - Render Ster van de Week 

Ontwerp: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers 
Projectleider, competitite: Di Miao
Designteam ontwerpwedstrijd: Ulrich Rösler, Mira Schmidt, Steffen Lepiorz, Liselotte Knall, Kai Siebke, Frederik Heisel
Team 3D en visualisatie: Markus Carlsen, Tom Schülke, Jens Schuster, Christoph Pyka, Kenneth Wong
Projectleider uitvoering: Liselotte Knall, Kerstin Steinfatt
Ontwerpteam uitvoering: Anna Falkenbach, Ulrich Rösler, Raimund Kinski, Amra Sternberg, Viktoria Wagner, Hanna Diers, Michèle Watenphul
Opdrachtgever: Stiftung Kunsthalle Mannheim
Oppervlakte: 15.835m2

 Kunsthalle Mannheim - Render Ster van de Week 

Reageer op dit artikel