nieuws

Nieuwe functie Zuiderziekenhuis Rotterdam komt dichterbij

Architectuur

In 2014 is een herenakkoord gesloten tussen SWZ, BOEi en de gemeente Rotterdam over behoud van het Zuiderziekenhuis. Het complex van poortgebouw, hoofdgebouw en paviljoens wordt het historisch van een nieuwe woonwijk op Zuid. De uitgesproken intenties in 2014 zijn nu nader uitgewerkt en hebben geresulteerd in de ondertekening van de contracten.

Nieuwe functie Zuiderziekenhuis Rotterdam komt dichterbij

Met de afspraken ontstaat er in het gebied tussen de Groene Hilledijk, Dordtsestraatweg en Valkeniersweide een nieuwe woonwijk met veel huizen met een tuin. Het hart van deze nieuwe woonwijk wordt gevormd door het historisch complex bestaande uit het poortgebouw aan de Groene Hilledijk en de achterliggende paviljoens en het Carré.

Rondom het historische complex van het voormalige ziekenhuis ontwikkelt SWZ (de huidige eigenaar van het Zuiderziekenhuis) een woonwijk met 131 ruime grondgebonden eengezinswoningen. Het gaat hier om middeldure koop- en huurwoningen gelegen in een groen opgezette wijk. Dit maakt het voor bewoners mogelijk om wooncarrièrre te maken in Rotterdam-Zuid.

Een deel van de woningen zal uitkijken op het groene gebied van de Valkeniersweide. Ook de aanleg van het openbaar gebied is in de afgelopen maanden nader uitgewerkt en zal in opdracht van SWZ worden aangelegd.

In het poortgebouw wordt het Zuider Gymnasium gevestigd; dit zou het eerste categoraal gymnasium in Rotterdam Zuid betekenen. Het haalbaarheidsonderzoek hiernaar verkeert in een ver gevorderd stadium en partijen hopen op korte termijn tot afronding te komen. In een gedeelte van het poortgebouw zullen werkruimten voor kleine ondernemers worden gerealiseerd. In de twee paviljoens zullen grondgebonden stadswoningen worden gerealiseerd.

De herbestemming van het Carré zullen SWZ en BOEi (gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed) gezamenlijk oppakken en dit gebouw zal worden verbouwd tot luxe appartementen. Ook de mogelijkheden voor wijkvoorzieningen en horeca op de begane grond worden onderzocht.

Reageer op dit artikel