nieuws

Presentatie ontwerpplannen Museum Arnhem

Architectuur

Vorige week presenteerde vijf geselecteerde architectenbureaus hun plannen voor de vernieuwing van Museum Arnhem. De bureaus die hun plannen ontvouwde zijn Benthem Crouwel Architects, Cruz y Ortiz Arquitectos Amsterdam i.s.m. Laura Alvarez Architecture, Happel Cornelisse Verhoeven i.s.m. DRDH Architects, Kraaijvanger Architects i.s.m. krft en Kokke Designer en tot slot SeARCH.nl. Naar verwachting wordt eind juni de besissing genomen over de toewijzing van het project.

Presentatie ontwerpplannen Museum Arnhem

De vijf architecten en combinaties van bureaus zijn eerder dit jaar geselecteerd uit 41 aanmeldingen. De opgave omvat een restauratie van het monumentale pand, een nieuwe entree, een uitbreiding van 550 vierkante meter en verbeterde publieksfaciliteiten. Daarnaast moet het museum beter zichtbaar worden in de stad en het bezoekersaantal stijgen van 60.000 naar 75.000 per jaar.

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad van Arnhem ingestemd met de benodigde elf miljoen euro voor het project. Naar verwachting wordt eind deze maand de architect gekozen en gaat de bouw in de tweede helft van 2017 van start.

 Cruz y Ortiz - Ontwerpvisie Arnhem

Cruz y Ortiz

De voorgestelde ingrepen van Cruz y Ortiz komen in het kort neer op het afbreken van de voormalige extensies. Het toevoegen van twee paviljoens in de tuin die de ingang markeren en het oude monument inlijsten. Dit gebaar plaatst het museum sterk, maar respectvol in het stedelijk landschap. Het nieuwe openbare interieur langs de rand van de stuwwal biedt toegang tot de nieuwe ondergrondse tentoonstellingsruimtes. De koepel in het monument werkt als een gedifferentieerde ruimtelijke ervaring van ruimten en atmosferen.

 Benthem Crouwel Architekten - Ontwerpvisie Arnhem Museum

Benthem Crouwel Architekten

In de visie die Benthem Crouwel presenteerde, wordt het gebouw van Outshoorn in oude luister hersteld. De unieke ligging van het museum en de kenmerkende kwaliteiten van het gebouw worden versterkt: het landschap gaat een grote rol spelen in de beleving van het museum, er komen zalen die volledig gewijd zijn aan het ervaren van kunst, en de koepel krijgt zijn originele, ruimtelijke karakter terug.

 Happel Cornelisse Verhoeven - Ontwerpvisie museum Arnhem

Happel Cornelisse Verhoeven i.s.m. DRDH Architects (Verenigd Koninkrijk)

Ín ‘Intense Absence’ wordt Museum Arnhem een lommerrijke bestemming dichtbij het centrum, waarin architectuur, landschap en kunst in een optimale symbiose worden samengebracht. Daartoe wordt ingezet op een ruimtelijke scheiding tussen een vrij toegankelijk publieksgebied in monument en tuin én een ondergrondse museale uitbreiding.’

 Kraaijvanger ontwerpvisie Museum Arnhem

Kraaijvanger i.s.m. krft Amsterdam

‘Een museum dat de samenleving verrijkt en mensen verbindt is een ontmoetingsplaats. Een open, zichtbaar gebouw dat is verweven met stad en landschap; een toegankelijke collectie; en een open organisatie. Dit museum wordt het sluitstuk van de Arnhemse cultuurallée.’

 Search - Ontwerpvisie Arnhem

SeARCH

‘Museum Arnhem verdient naast optimale expositieruimte een gebouw dat recht doet aan deze schitterende locatie. Een plek die je toch het liefste weer opent en waar je graag de ruimtelijkheid die het ooit had, herstelt.’    

Bron: Museum Arnhem/Casa-Arnhem

Reageer op dit artikel