nieuws

Plan voor Lekbrug als landmark fietsprovincie Utrecht

Architectuur

Vanwege de aanleg van nieuwe bruggen is de oude Lekbrug klaar voor de sloop. Maar ontwikkelaar Papro Holding denkt hier anders over. De oude brug in de A2 bij Vianen kan een prachtig in het landschap passende recreatieve voorziening worden, waarbij fietsers en wandelaars in gondels over de hoge stalen bogen de Lek oversteken. De beide aanlopen van de brug veranderen daarbij in een recreatie boulevard voor jong en oud, waar evenementen plaatsvinden en recreatieve voorzieningen aanwezig zijn.

Plan voor Lekbrug als landmark fietsprovincie Utrecht

Met dit plan voor de Viaansebrug wil ontwikkelaar van recreatieve projecten Papro Holding een laatste poging wagen om de geplande sloop van de brug in 2017 te voorkomen. Dat kan door er een natuurlijke landmark voor de omgeving van te maken. Het sluit aan bij de plannen van Utrecht om dé fietsprovincie van Nederland te worden. “Onze insteek is om van de Viaansebrug de leukste fietsoversteek van Nederland te maken, passend in het landschap”, zegt Jan van der Horst van Papro Holding.

 

Gondels over boog 

Het middenstuk van de brug wordt in het plan gesloopt. Onder meer omdat dit het meeste onderhoud vergt en in de toekomst het hoger gestapelde containervervoer op de rivier hindert. De toegevoegde waarde is ook dat de wandelaars en fietsers in de gondels over de stalen bogen hierdoor een vrij uitzicht vanaf 47 meter hoogte krijgen. Op de boulevards op de brugopgangen komen onder meer extensieve voorzieningen zoals een Bike experience center, een speeltuin, ligweides die uitzicht bieden op de rivier en kleinschalige horecafaciliteiten.

Discussie over sloop

Of het plan er komt is nog de vraag. Er woedde in het verleden een hevige strijd over de sloop van de brug die stamt uit 1936. Hiervoor heeft de Raad van State groen licht gegeven. “Als Rijkswaterstaat de brug voor een symbolische euro beschikbaar stelt bespaart ze dat veel geld aan sloopkosten”, redeneert ontwikkelaar Van der Horst. Hij gaat de komende maanden onderzoeken of er bij de gemeenten Nieuwegein en Vianen, de provincie Utrecht en Rijkswaterstaat draagvlak is voor zijn plan.

 

 

 

Reageer op dit artikel