nieuws

Drie Parijse metrostations van de hand van Benthem Crouwel

Architectuur

Benthem Crouwel Architects is geselecteerd voor het ontwerp van drie bovengrondse metrostations en een metroviaduct voor de nieuwe Grand Paris Express Ligne 18. Deze nieuwe Parijse metrolijn gaat luchthaven Orly en Versailles met elkaar verbinden.

Drie Parijse metrostations van de hand van Benthem Crouwel

Grand Paris Express Ligne 18 wordt 35 km lang. De metrostellen gaan 22 km ondergronds en 14 km bovengronds rijden. Tien metrostations, waarvan drie bovengronds, zorgen ervoor dat passagiers onderweg kunnen in- of uitstappen. 

Ontwerpers

Benthem Crouwel werkt voor deze opdracht samen met Atelier Novembre voor de drie  bovengrondse stations Palaiseau, Orsay-Gif en Saint-Aubin. Het ontwerp voor het nieuwe metroviaduct komt tot stand door een samenwerking met Explorarions Architecture. De landschappelijke inrichting komt van de hand van L’Agence TER. Het lichtontwerp wordt verzorgd door 8’18. Jean-Paul Lamoureux buigt zich over de akoestiek.

Lijn 18

De nieuwe, 2,7 miljard kostende metrolijn loopt door het gebied Plateau de Saclay, het Europese Silicon Valley met universiteiten, polytechnische scholen, onderzoekscentra en high-tech bedrijven. kost 2,7 biljoen euro. Na oplevering wordt het gebied verbonden met het metronetwerk van Parijs en betekent het een sterke impus voor de regio.

Bekijk de plannen en route van de Grand Paris Express Ligne 18

Reageer op dit artikel