nieuws

Verhagen: ‘Woningmarkt functioneert niet’

Architectuur

Ondanks de woningbouwhausse functioneert de woningmarkt gebrekkig. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland in Cobouw.

Verhagen: ‘Woningmarkt functioneert niet’

Het EIB meldde eind januari dat de woningbouwproductie met 24 procent is gestegen. Ook de komende jaren zien de voorspellingen er gunstig uit. Het Economisch Instituut voor de Bouw rekent op dubbele groeicijfers. Verhagen nuanceert de hoge verwachtingen. ‘De bouw komt van heel ver. 8 procent groei op niets is ook niets. Bovendien is er een groot gebrek aan bouwplannen.’

Onderschatting

De minister voor Wonen onderschat de situatie, vindt de voorman van Bouwend Nederland. ‘Blok denkt dat het probleem is opgelost omdat er genoeg sociale huurwoningen zijn. Maar het ontbreekt aan betaalbare koopwoningen. Corporaties verkopen hun pareltjes niet. Daardoor stagneert de doorstroming.’

Ook de dit jaar aangescherpte hypotheeknormen, pakken catastrofaal uit voor de woningmarkt, oordeelt de voorman van Bouwend Nederland. Hij haalt uit naar minister Blok: ‘Wederom nam de minister het Nibud-advies klakkeloos over. Blok doet waar hij zelf zin in heeft en de PvdA en de VVD steunen dat. Onder de 40.000 euro geen hypotheek, daar komt het eigenlijk op neer.’

Blok moet meer doen om de woningbouwproductie op gang te krijgen, stelt Verhagen. ‘We hebben een miljoen woningen nodig. Daar hebben we in crisistijd al een paar keer voor gewaarschuwd, maar nog steeds is er een tekort aan woningen.’

Hypotheekregels verruimen

Verhagen roept Blok op om de hypotheekregels, tegen zijn eerdere besluiten in, te verruimen en de investeringsruimte voor corporaties te vergroten. Of dat gaat gebeuren valt sterk te bezien. Met de aangepaste Woningwet legde Blok de regie nadrukkelijk neer bij lokale overheden. Verhagen ziet het op regionaal niveau echter misgaan en waarschuwt voor een oplopend gebrek aan plannen en locaties.

“Veel gemeenten zeiden in crisistijd dat bouwen niet meer hoefde. Ze wilden transformeren en alles binnenstedelijk oplossen. Gelukkig komen partijen daar langzaam op terug. Maar wat je nu ziet gebeuren is dat gemeenten hun eigen plannen voorrang geven, terwijl ze aan de andere kant niet meewerken aan plannen buiten hun locaties.”

Reageer op dit artikel