nieuws

Eerste fase Wiebengacomplex Groningen opgeleverd

Architectuur

In Groningen is onlangs de eerste fase van de renovatie en uitbreiding van het Wiebengacomplex opgeleverd. DP6 architectuurstudio en Bierman Henket architecten hebben op het binnenterrein een nieuw, aardbevingsbestendig hart voor het schoolgebouw uit 1922 ontworpen. In 2017 zal de renovatie van het bestaande gebouw worden opgeleverd.

Eerste fase Wiebengacomplex Groningen opgeleverd
Fotograaf: Gerard van Beek

Het rijksmonumentale Wiebengacomplex gebouw huisvest de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. Het complex werd in 1922 gebouwd naar ontwerp van Jan Gerko Wiebenga en voldeed anno 2013 niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat. Zo waren de onderzoeksfaciliteiten versnipperd geraakt over vele kamertjes in lange, doodlopende vleugels.

Eerste fase Wiebengacomplex Groningen opgeleverd 2

De nieuwbouw op de binnenplaats van het complex huisvest algemene ruimtes en voorzieningen. Door het hart ruimtelijk en overzichtelijk te maken, krijgt het gebouw een meer open en licht karakter, passend bij de sfeer van de hedendaagse gezondheidsacademies. Chris de Weijer (DP6 architectuurstudio “De nieuwbouw stimuleert het samenwerken in “skills labs” op een centrale plek in het complex. Het nieuwe hart dat zo ontstaat, creëert korte lijnen naar de werkomgevingen in de bestaande vleugels, nodigt uit tot ontmoeting en toont het samenwerken over de hele breedte van de zorgketen.”

Eerste fase Wiebengacomplex Groningen opgeleverd 2

Het Wiebengacomplex ademt de sfeer uit van de Nieuwe Zakelijkheid en is één van de oudste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Nederland. De nieuwbouw sluit aan op Wiebenga’s werk: een efficiënte gebouwopzet met parallelle lijnen en symmetrische gebouwvolumes. De gevel van de nieuwbouw is uitgevoerd in lichtgroen composiet en glas; de vormgeving is gebaseerd op het patroon in het glas-in-lood in de trappenhuizen van het bestaande pand; de materialisatie contrasteert daarentegen met de bestaande architectuur.

Eerste fase Wiebengacomplex Groningen opgeleverd 2

Gedurende de bouw van het nieuwe hart bleef de bestaande bebouwing van het Wiebengacomplex in gebruik. Om te zorgen voor minimale overlast is gebruik gemaakt van prefab elementen en worden de bouwwerkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. De uitbreiding op de vroegere binnenplaats is in september 2016 in gebruik genomen; de renovatie van het oorspronkelijke gebouw wordt in 2017 opgeleverd.

De transformatie van het het Wiebengacomplex is volledig in een BIM-model uitgewerkt, dat door het volledige bouwteam als centraal model gehanteerd.

Ontwerp: 2013-2015
Oplevering: 2016/2017
Opdrachtgever: Hanzehogeschool Groningen, Groningen
Architect: DP6 architectuurstudio, Delft; Bierman Henket architecten, Esch
Interieur: OdV interieurarchitecten, Assen
Adviseurs: ABT, Velp; Ingenieursbureau Wassenaar, Haren (constructie); Adviesbureau Sijperda-Hardy, IJlst (installatietechniek); DGMR Drachten (bouwfysica en brandveiligheid)
Aannemer: Geveke Bouw & Ontwikkeling, Groningen
Installateur: Wolter&Dros en Croon, Groningen

Reageer op dit artikel