nieuws

Vincent van Duysen wint Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015

Architectuur

Vincent van Duysen (winnaar ARC15 Architectuur) heeft van de Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 gekregen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk.

Vincent van Duysen wint Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015

Vincent Van Duysen (°62, Lokeren), studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent en richtte in 1990 zijn eigen studio op in Antwerpen. Van daaruit werkte hij zich op tot één van de meest gerespecteerde en vooraanstaande Belgische architect-vormgevers.

De jury looft de focus op de essentie en de klassieke esthetiek die Van Duysen nastreeft. Zijn ontwerpen zijn sober, maar toch warm en vol leven. Hierdoor hebben zijn ontwerpen steevast een tijdloosheid en is het werk ook duurzaam, aangezien veel van zijn ontwerpen zeer lang in productie blijven.

Vincent Van Duysen runt zijn eigen bureau. Zijn veelzijdige praktijk en zijn visie, waarin hij architectuur, interieur en object samenbrengt, geven volgens de jury een grote meerwaarde aan zijn vormentaal. Door het functioneren van meubels en objecten in ruimtelijke context te bekijken, weet Van Duysen techniciteit en functionaliteit uitmuntend te verzoenen met zijn eigen artistieke signatuur.

Als kersvers creatief directeur van de Italiaanse meubelgroep Molteni&C, bewijst Van Duysen dat zijn totaalvisie tegelijkertijd modern én tijdloos is. Hij ontwerpt zowel voor de Belgische merken Tribu, When Objects Work en Bulo, als internationaal voor fabrikanten als B&B Italia, Flos en Herman Miller.

Cultuurprijzen Vlaanderen 2015

Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waarbij zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Voor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre. 

 

 

 

Reageer op dit artikel