nieuws

cepezed wint tender Tinbergen gebouw

Architectuur

cepezed heeft onlangs de Europese aanbesteding voor de grootschalige renovatie van het Tinbergen gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam gewonnen. Het karakteristieke gebouw, gelegen op Campus Woudestein, is tussen 1963 en 1970 gerealiseerd naar ontwerp van architect Cornelis Elffers en ademt nog altijd de sfeer van brutalistisch functionalisme in de traditie van de jaren ‘60. Het 19 verdiepingen hoge gebouw meet circa 28.000m² en heeft als huidige hoofdgebruikers de Erasmus School of Economics, de faculteit Wijsbegeerte, enkele bv’s die nauwe verbondenheid hebben met de universiteit, de afdeling Informatie- en Communicatietechnologie en meerdere studentverenigingen.

cepezed wint tender Tinbergen gebouw

Bij de renovatie zijn verbetering van de functionele en bouwfysische eigenschappen en tegelijkertijd behoud van de monumentale waarde van het complex belangrijke thema’s. In mei 2018 start de renovatie. Naar verwachting verhuizen de School of Economics en de BV’s eind 2019 terug naar het opgeknapte gebouw. De andere afdelingen krijgen een werkplek in een van de andere panden op het universiteitsterrein.

Na de renovatie voldoet het gebouw weer aan de technische en functionele eisen van nu en tegelijkertijd blijven de monumentale kwaliteiten van het gebouw behouden. Zo wordt het gebouw ontdaan van latere aanbouwen en krijgt ook het interieur de broodnodige lucht en ruimte. Een ruime vide en trappenpartij verbindt verschillende entreeniveaus met elkaar en creëert een ruimtelijk publiek hart met interessante doorzichten. De hal krijgt levendige functies als een koffiebar, informatiepunt, studieplekken en restaurant.

 Tinbergen_2_cepezed

Zichtbaarheid van deze functies maakt dat het gebouw ook op campusniveau een representatievere rol krijgt. Tot slot vormen duurzaamheid en een gezond binnenklimaat twee belangrijke speerpunten bij de renovatie.

Voor deze opdracht vervaardigt cepezed het architectonisch ontwerp voor het in- en exterieur. Het total engineering team bestaat voorts uit IMd Raadgevende Ingenieurs, Nelissen ingenieursbureau en DGMR Bouw.

Reageer op dit artikel