nieuws

Kansen voor ´lead architect´ door toename Design & Build projecten

Architectuur

Architecten ontpoppen zich steeds vaker als risicodragend ‘lead-architect’ of bouwmeester en nemen daarmee de plaats van de hoofdaannemer in. Vooral middelgrote architecten­bureaus combineren die rol met Design & Construct-contracten.

Kansen voor ´lead architect´ door toename Design & Build projecten

Uit een afstudeeronderzoek van Harm Korfker aan de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat al 38 procent van de middelgrote architectenbureaus bouw­meester of ‘lead architect’ is bij Design & Build projecten.

Korfker, eigenaar van Korfker Architecten uit Emmeloord: “De rol van zo’n bouwmeester kenmerkt zich door een verregaande integratie van ontwerp en uitvoering, met de architect als risicodragende en coördinerende eindverantwoordelijke. De architect neemt dus eigenlijk de rol van hoofdaan­nemer over.”

 Kansen voor lead architecten

Creëren van meerwaarde

De BNA werkte mee aan het onderzoek en ziet kansen. BNA-directeur Fred Schoorl: ‘We zien sommige aannemers de beweging naar Design Build maken, maar ook steeds meer architecten die meer risico nemen. Vooral bij kleinschaliger Design Build projecten. De belangrijkste reden voor bureaus om deze rol op zich te nemen is het creëren van meerwaarde voor een opdrachtgever. Ook het leveren van meer kwaliteit is een belangrijke reden.”

Uit het onderzoek van Korfker blijkt dat een kwart van de architectenbureaus goed bekend is met de rol van ‘bouwend architect’. Bij opdrachtgevers bestaat minder kennis over deze rol. Schoorl: “Hoe meer architectenbureaus deze dienst aanbieden aan opdrachtgevers, hoe sneller dit wordt geaccepteerd, is mijn verwachting.”

Verbinding

Om de verbinding tussen ontwerpen en bouwen te optimaliseren, werken bouwend architecten vaker en intensiever in ketensamenwerking met BIM dan bureaus die dat niet doen.

De belangrijkste redenen die architecten noemen om niet als bouwmeester in te schrijven op een werk is “het gebrek aan financiële slagkracht en het ontbreken van ambitie in die richting”. Ook vinden bureaus de risico’s soms te groot. Korfker vond uit dat het vaak om grote projecten gaat. “Bij 42 procent ging het om projecten van meer dan 5 miljoen euro.”

Driekwart van de ondervraagde architecten meent dat het aantal projecten waar een architect optreedt als bouwmeester alleen maar zal groeien.

Bron: BNA/Cobouw.nl/Armand Landbouw

Reageer op dit artikel