nieuws

Nationale Bouwprijzen uitgereikt

Architectuur

Met de kabelnetgevel van de Martkhal en het nieuwe Centraal station kwam Rotterdam tweemaal als winnaar uit de bus bij de Nederlandse bouwprijs. Een derde project uit de Maasstad, de Luchtsingel moest het in de categorie Civiele kunstwerken afleggen tegen de Nijmeegse stadsbrug de Oversteek.

Nationale Bouwprijzen uitgereikt

 

 

De Nationale Bouwprijzen werden op de eerste dag van de Bouwbeurs 2015 uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. Hoewel het alweer de vierde editie is sinds het uitbreken van de crisis is het niveau van de inzendingen volgens de jury nog altijd verrassend hoog. Voorzitter Anke van Hal begon het juryrapport daarom met een compliment aan de hele bouwsector. “Aandacht voor duurzaamheid is geen uitzondering meer en het is mooi om te zien dat maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds meer gemeengoed is in de branche. De ontwerpkracht, goede samenwerking en integratie van alle onderdelen voor nieuwbouw en transformatieopgaven stemt de jury hoopvol en zegt veel over de veerkracht en dadendrang van de sector. “

 Benthem Crouwel Rotterdam CS wint Nationale Bouwprijs 2015
Foto: Benthem Crouwel Architects

In de categorie Gebouwen ging de prijs naar Team CS, een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8. Met het nieuwe Rotterdam Centraal gaven zij de stad volgens de jury de mooiste entree die een stad zich kan wensen. “Een enorm contrast met wat het was. Terwijl het station zijn functie behield werd het sombere gebouw met enge tunneltjes veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. Een complexe opgave waarbij veel partijen succesvol over de eigen schaduw heen stapten om een integrale oplossing te realiseren.”

 Markthal wint Nationale Bouwprijs 2015 categorie Bouwmaterialen & -systemen. Foto Marieke Giele
De Markthal in Rotterdam tijdens de opening. Foto: Marieke Giele

Bij de Bouwmaterialen -systemen ging Octatube met de prijs naar huis voor de kabelnetgevel van de Markthal. Aan beide kopse kanten van dit nieuwe icoon van Rotterdam, een ontwerp van MVRDV, realiseerde Octatube eigenlijk twee reusachtige tennisrackets van 42 bij 34 meter. De kabels zijn onderling gekoppeld met speciaal voor dit project ontwikkelde stalen gietknopen waarin de glasbevestiging is geïntegreerd. De jury prees het zeer intelligent ontworpen systeem en vergeleek de integratie van constructie en architectuur met de lef van de middeleeuwse katehedralenbouwers. “De constructies die Octatube ieder keer weer ontwerpt zijn fascinerend. De durf en lef om radicale oplossingen uit te voeren laat de meeste vooruitgang voor de bouwsector zien. Daarbij zet Octatube Nederlands als kennisland internationaal op de kaart.”

De Oversteek in Nijmegen wint Nationale Bouwprijs 2015 in de categorie Civiele Kunstwerken. Foto Alwin de Wilde
Vanuit de auto. Foto: Alwin de Wilde

In de categorie Civiele Kunstwerken ging stadsbrug de Oversteek uit Nijmegen met de prijs naar huis. Volgens de jury is de constructie zowel bouw- als verkeerskundig een lust voor het oog en procesmatig bijzonder interessant. “Men heeft zich goed gerealiseerd wat de maatschappelijke betekenis is van deze brug op deze plek. De ingenieurs voorbij! Martinus Nijhoff zou er zo weer een gedicht over kunnen schrijven.” De brug is ontworpen door de Belgische architecten Laurent Ney en Chris Poulissen. De bouw van Stadsbrug De Oversteek is gerealiseerd door de aannemers BAM Civiel B.V. en Max Bogl Nederland B.V., samengevoegd in Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN).

Dune House Mark Koehler wint aanmoedingsprijs Nationale Bouwprijs 2015

Talenten

Bij de categorie talenten met toekomst wees de jury uiteindelijk twee winnaars aan. Zowel architect Marc Koehler, bekend van het Dunehouse op Terschelling als Bas van Loenen van Van Hattum en Blankevoort ging met de aanmoedigingsprijs naar huis. De laatste is projectingenieur BIM modelbeheer bij A4ALL, de combinatie die de A4 Midden-Delfland realiseert. BIM en de digitale innovaties die Van Loenen doorvoerde, waren doorslaggevend voor het succes van dit project.

Vrouwelijke talenten

Jury-voorzitter Van Hal sprak alleen nog de hoop uit dat volgende editie meer vrouwelijke talenten worden voorgedragen voor de aanmoedigingsprijs. Dat doet volgens haar meer recht aan de plek die jonge vrouwen inmiddels in de Nederlandse bouw innemen.

Bron: Cobouw.nl/Ad Tissink  

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel