nieuws

Ideeënprijsvraag ‘Smalle beurs – kleine huisjes’

Architectuur

Het Architectuurcentrum Twente is op zoek naar slimme ideeën voor ‘ongewoon wonen’ en daagt amateurontwerpers en professionals uit om een ontwerp te maken voor een ‘Tiny House’.

Ideeënprijsvraag ‘Smalle beurs – kleine huisjes’

Geïnspireerd op het project “Ongewoon Wonen” dat in de jaren 80 in Almere plaatsvond en meer recent de zogenaamde “Tiny House Movement” is het Architectuurcentrum Twente op zoek naar innovatieve woonideeën die laten zien dat ook anders gewoond kan worden, kleiner, duurzamer, creatiever. In Nederland is het bouwen aan allerlei regels gebonden. De vraag is of deze regels altijd aansluiten bij de werkelijke behoefte van de bewoners. De vraag is ook wat er gebeurt als deze regels opzij geschoven zouden worden. Even geen woonkeur en bouwbesluit, zouden er dan compleet onleefbare woningen ontwikkeld worden?

De opgave voor deze prijsvraag is om een kleine, compacte en betaalbare wooneenheid te ontwerpen, waarbij op inventieve wijze wordt omgegaan met het woonprogramma, de locatie, het toegepaste materiaal, het interieur en het budget. De doelgroep voor de woning kan vrij worden bepaald om de ideevorming zo breed mogelijk te houden. Hierbij kan het gaan om een eigen ‘tiny house’, een retraite, een vakantiehuisje, een tuinhuisje, een aanbouw voor opa en oma, een boomhut, enzovoort.

Prijsuitreiking

Alle ingediende ontwerpen worden getoond op de website van het architectuurcentrum. Daarnaast worden zij gepresenteerd op 7 en 8 november tijdens het zogenaamde ‘Festival Frankenstein’ in de Performance Factory. Per indieningscategorie (Amateurs/Professionals) wordt door een onafhankelijke jury een winnaar geselecteerd. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een slotbijeenkomst in januari 2016. Per indieningscategorie wordt tevens een publieksprijs uitgereikt.

Aanmelden

Aanmelden kan via het Architectuurcentrum Twente en krijgen dan een prijsvraagreglement toegestuurd. Deelname aan de ideeënprijsvraag is kosteloos. Inschrijving is mogelijk tot 30 oktober 2015. 

 

Reageer op dit artikel