nieuws

Opening vernieuwde Maria Hilferstrasse in Wenen

Architectuur

Op zaterdag 1 augustus vindt in Wenen de officiële publieksopening plaats van de Maria Hilferstrasse, de langste shared space van Europa. Bureau B+B maakte in 2012 samen met het Weense architectenbureau orso.pitro het ontwerp voor de winkelstraat met een totale lengte van 1,6 kilometer.

Opening vernieuwde Maria Hilferstrasse in Wenen

 

Na het winnen van de prijsvraag in 2012 sprak de bevolking zich op 7 maart 2014 via een referendum positief uit over de grootschalige herinrichting van de langste en beroemdste winkelstraat van Oostenrijk. In de periode erna volgde de aanleg die dit weekend met de organisatie van diverse activiteiten officieel zal worden afgesloten.

Wenen_Langste winkelstraat gereviseerd door Buro B+B en Orso.pitro
De Maria Hilferstrasse voor en na

Shared space

Zoals bij veel hoofdstraten in Europese steden het geval is, ontwikkelde ook de Maria Hilferstrasse zich door de jaren heen van een elegante winkelboulevard in de jaren 50 tot een pulserende, drukke verkeersader. De straat, die van de Westbahnhof tot aan het Museumkwartier reikt, is met de herinrichting van Bureau B+B en orso.pitro voetgangersvriendelijk gemaakt door de straat deels af te sluiten voor doorgaand autoverkeer.

Maria Hilferstrasse door Bureau B+B en Orso.Pitro 

Daarnaast is de lange straat opgeknipt in drie zones. Het middelste gedeelte is een nieuwe voetgangerszone die tevens het nieuwe, kloppende hart van de straat vormt. De twee buitenste zones zijn volgens het shared space principe ingericht.

Reageer op dit artikel