nieuws

Video van de Week: The Learn’d door Victor Vroegindeweij en KAAN Architecten

Architectuur

Iedere week selecteert de redactie van de Architect de Video van de Week. Dat is een kort filmpje dat een connectie heeft met het werkveld van de architect. Video’s van de Week vallen op omdat ze informatief, inspirerend, mooi gemaakt of soms gewoon entertainment zijn. Ditmaal een video die het Onderwijscentrum van het Erasmus MC in beeld brengt.

Video van de Week: The Learn’d door Victor Vroegindeweij en KAAN Architecten

In 1965 ontwierp Arie Hagoort van OD205 in samenwerking met Jean Prouvé het medische complex van het Erasmus MC. Twee jaar geleden deed KAAN Architecten een architectonische ingreep om alle medische onderwijsprogramma’s onder één dak samen te brengen. Hiervoor transformeerden zij het voorheen verlaten buitenplein naar een overdekte, lichte binnenplaats, waar de studenten van de verschillende medische opleidingen elkaar kunnen ontmoeten.

De korte film The Learn’d van Victor Vroegindeweij brengt deze architectonische ingreep in het Onderwijscentrum in beeld. Twee jeugdige individuen bewegen zich door het lege gebouw, terwijl zij op zoek zijn naar menselijk contact. Tegelijkertijd draagt een zware stem het gedicht ‘When I heard the learn’d astronomer’ uit Leaves of Grass van Walt Whitman voor. Dit versterkt het idee dat het belangrijk is om eerst mens te zijn, waarna de wetenschap volgt.  

The Learn’d is gemaakt ter ere van de shortlist nominatie van het Onderwijscentrum voor de Mies van der Rohe Award 2015. De film maakt onderdeel uit van de expositie in het MUHBA Oliva Artés center in Barcelona, die tot en met 7 juni 2015 te bezoeken is. 

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel