nieuws

B&W wil Collectiegebouw, RRKC niet

Architectuur

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor het Collectiegebouw, de wijziging van het bestemmingsplan en het benodigde krediet. De vraag is echter of de gemeenteraad instemt. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur heeft negatief geadviseerd.

B&W wil Collectiegebouw, RRKC niet

Er is al vanaf het begin van dit jaar gesteggel over het gebouw-als-een-bloempot (door MVRDV) dat de collectie van Museum Boijmans van Beuningen in zijn totaliteit zichtbaar moet maken voor het publiek. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) en sommige partijen in de gemeenteraad, waaronder Leefbaar Rotterdam en de Partij van de Arbeid, vinden het gebouw te duur voor de waarde die het toevoegt aan de stad. De initiatiefnemers kunnen onvoldoende hard maken dat het gebouw extra bezoekers naar Rotterdam zal trekken, zo menen de criticasters. Bovendien: als het gaat om het trekken van toeristen, dan moet de 35 miljoen euro die de gemeente aan het gebouw bijdraagt niet alleen worden gefinancierd uit het potje voor ‘cultuur’. ‘Standsontwikkeling’ kan dan ook wel meedoen. 

 

Wytze Patijn betoogde begin dit jaar dat het gebouw beter in zijn geheel naar de Rijnhaven kan worden verplaatst. 

Ook biedt het gebouw uitsluitend plaats aan het depot van het Boijmans van Beuningen en dat van een aantal privéverzamelaars, terwijl andere collecties, die ook van de gemeente zijn, er geen plek vinden. De RRCK betoogt voorts dat het publiek steeds kritischer en onvoorspelbaarder wordt en dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat het naar dit collectiegebouw zal komen.

Het college van BW daarentegen, is ervan overtuigd dat het nieuwe concept, waarin de bezoeker allerlei museale facetten kan zien die zich normaal gesproken achter gesloten deuren afspelen, juist een innovatie vormt op het gebied van collectiebeheer waarmee Rotterdam voorop loopt in de mondiale museumwereld en in de ontwikkeling van nieuwe vormen van mecenaat.

Bekijk hier het bericht van de gemeente over de instemming met het DO en hier de reactie van de RRCK.

Reageer op dit artikel