nieuws

Studio Plots wint ontwerpselectie #JAPrijs 2014

Architectuur

In kunstcentrum P////AKT werden onlangs de meer dan 20 ontwerpen van de beide rondes van de #JAPrijs 2014 door de bedenkers gepresenteerd aan de voor deze ronde geselecteerde jury, bestaande uit Nienke Vijlbrief, Gerard Loozekoot en Herbert van der Brugghen.

Studio Plots wint ontwerpselectie #JAPrijs 2014

 

 

 

De jury selecteerden drie plannen die de beslissende fase ingingen voor de opdracht uit de eerste ronde, maak een tijdelijke voorzetgevel voor het pand van P/////AKT. De keuze ging tussen Sponge, het nieuwe collectief en Studio Plots. Deze laatste werd unaniem voorgedragen voor uitvoering met hun ontwerp ‘Open deuren’. 

 Open Deuren Studio Plots Ontwerpselectie #JAPrijs2014
Open deuren van Studio Plots (Monique Philippo en Jasper Tuinema)

Winnaar ontwerp tweede ronde

In een latere sessie tijdens de jurering kwamen de plannen voor vervangende nieuwbouw van het linkergedeelte van de P/////-AKT-gebouwen aan de orde. Voor het aanwijzen van de winnaar in deze categorie had de jury langer tijd nodig. Vier ontwerpers speelden een rol in die eindfase: Ron van Bakel, Tjeerd Bloothoofd, Sjoerd Tasserond en ook weer Studio Plots. Maar ook hier haalden de twee ontwerpers van Studio Plots op basis van hun plan ‘Patio’ als ontwerpend architect voor de vervolgfase voor te dragen.

 Patio Studio Plots Ontwerpselectie #JAPrijs2014
Patio van Studio Plots

#JAPrijs 2014

De #JAPrijs 2014 ging over twee rondes. In de eerste ronde werd gezocht naar een tijdelijke (voorzet)gevel en een nieuwe entree voor het aangeschafte pand van P/////AKT, aan het Zeeburgerpad 51 en 53. Daarbij ging het vooral om vergroting van zichtbaarheid, herkenbaarheid en toegankelijkheid. De opdracht voor de tweede ronde betrof het ontwerp van een nieuwbouwplan voor Zeeburgerpad 51. P/////AKT bevindt zich momenteel in twee panden die ruim tien jaar geleden door woningcorporatie Stadgenoot zijn gekocht van schildersbedrijf Dirkzwager. Sinds 2003 zijn er naast de expositieruimte veertien creatieve ondernemers gehuisvest. Verder zijn er een ‘Artist in residency’-plek en twee verhuurde woningen. Tot nu toe was de stichting alleen beheerder en grootste gebruiker van de panden, maar wordt nu ook eigenaar en beheerder van de panden aan het Zeeburgerpad 51 en 53. 

Reageer op dit artikel