nieuws

Gezond binnenklimaat key naast energie-eisen

Architectuur

Het wordt tijd dat een gezond binnenklimaat hand in hand gaat met energie-efficiëntie. Dat was de belangrijkste conclusie tijdens de Healthy Building Day conferentie die Velux deze week hield in Brussel. Politici, onderzoekers, architecten en bewoners kwamen tot de conclusie dat onze woonomgeving nog een heel stuk gezonder kan. En eigenlijk ook moet.

Gezond binnenklimaat key naast energie-eisen

Velux organiseerde de conferentie naar aanleiding van het Model Home 2020 programma, waar nu vijf gezinnen een jaar zijn gemonitord in een energiezuinig huis met voldoende licht en lucht. Die blijken – uiteraard – een stuk gelukkiger en gezonder dan toen ze nog in een vochtige woning met schimmel woonden. Het is niet helemaal duidelijk in hoeverre verwachtingen en suggestie hier een rol spelen, maar de astma van één van de kinderen verdween, een bewoner werd licht depressief toen hij weer uithuisde naar een ‘normale’ woning en allen rapporteerden meer energie te hebben dankzij het vele daglicht.

 

De Model Homes 

Eén van de architecten van de woningen gaf aan te verwachten dat een meer holistische benadering van woonhuizen een belangrijke opgave zal zijn de komende jaren. Volgens directeur Michel Langrand van Velux France zullen we ook wel moeten. “Want de levensverachting van mensen neemt almaar toe, maar de duur dat mensen in gezondheid leven, niet.”

Velux liet tevens twee wetenschappelijke onderzoeken uitvoeren naar de gezondheid in Europese woningen. Een literatuurstudie door het Fraunhofer Institut für Bauphysik en een online enquete onder 12.000 zorgvuldig geselecteerde Europeanen door de universiteit in Berlijn.

  

Volgens de literatuurstudie leven momenteel meer dan 80 miljoen Europeanen in ongezonde en vochtige gebouwen. Ze brengen daar 90 procent van hun tijd door. Het risico is dat ze hierdoor aandoeningen ontwikkelen. De onderzoekers noemen getallen als 1,93 miljoen mensen die astma krijgen door hun ongezonde omgeving en 18 miljoen mensen die leiden aan een winterdepressie. Dit laatste aantal zou kunnen worden gehalveerd door te zorgen voor meer licht in de woning. Hoofd binnenklimaat Gunnar Grün van het instituut, vindt aanvullend onderzoek echter wel noodzakelijk voordat grootscheeps actie wordt ondernomen. “Er is veel onderzoek gedaan naar gezondheid en ook naar gebouwkwaliteit, maar de twee zijn nog onvoldoende gelinkt.” Op de vraag hoe ingewikkeld het onderzoek is dat nog gedaan moet worden, antwoordt Grün dat hij genoeg zou hebben aan een jaar tijd. 

RenovActive 

Uit de enquête blijkt dat Europeanen zich niet alleen bewust zijn van het belang van frisse lucht en daglicht voor hun gezondheid en welzijn, maar dat ze ook bereid zijn om te investeren in verbeteringen aan hun woning. In de praktijk gaat het budget echter meestal op aan veranderingen die het comfort verbeteren. Velux wil daar iets aan doen, door het gemakkelijker te maken om gezond en duurzaam te renoveren. Daarom is het bedrijf nu ook renovatieproject RenovActive gestart, waarvan de eerste fysieke component binnenkort te zien is: een sociale huurwoning in Brussel.

De woning in Brussel die gerenoveerd gaat worden volgens het RenovActive principe

Gezondheidslabel 

Renovatie is uiteraard een belangrijke markt, omdat 90 procent van de Europeanen in oude gebouwen woont en behoefte heeft aan duurzame renovatie. Maar renovaties maken de kwaliteit van het binnenklimaat vaak niet veel beter. Sterker nog: gezondheidsproblemen beginnen niet zelden na onvakkundig uitgevoerde renovaties. In Vlaanderen wordt daarom gewerkt aan een Renovatiepact, dat verkopers van woningen zal verplichten om deze woning door een professional te laten keuren en hem een voorstel te laten maken voor renovatiewerkzaamheden. Want mensen maken zich wel zorgen over hun gezondheid, maar als ze hun portemonnee moeten treken voor verbeteringen in huis, kiezen ze toch veelal eerst voor verbeteringen in uitstraling en comfort. 

Actie abonnement de Architect

Heb jij ideeën voor een goed, gezond en breed toepasbaar renovatieconcept? Laat het ons weten, misschien kunnen we er aandacht aan besteden!

 

Reageer op dit artikel