nieuws

Almere daagt architecten uit Goedhuurwoningen te ontwerpen

Architectuur

De gemeente Almere en het Woningbouwatelier vragen vanaf vandaag aan de markt om huurwoningen ver onder de liberalisatiegrens te realiseren. De ambitie is woningen te bouwen met woonlasten, huur plus energie, onder 550 euro per maand. Partijen in heel Nederland, die dergelijke woningen willen en kunnen financieren, bouwen en exploiteren, worden uitgenodigd en krijgen alle ruimte.

Almere daagt architecten uit Goedhuurwoningen te ontwerpen

De betaalbaarheid van het wonen is voor veel huishoudens een groot en groeiend probleem, zeker voor huishoudens die zijn aangewezen op een sociale huurwoning. Kale huren van rond €600 of meer per maand zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Een groeiende groep huishoudens met een minimuminkomen kan zo’n sociale  huurwoning niet meer betalen, ook niet als het huishouden recht heeft op de maximale huurtoeslag. Net als in de rest van Nederland worden dergelijke woningen in Almere nauwelijks gebouwd terwijl er een dringende behoefte aan is.

 

Marktbreed

Daarom is Almere op zoek naar partijen die de uitdaging aan willen gaan om samen met de gemeente een doorbraak op de sociale woningmarkt te forceren door nieuwe betaalbare sociale huurwoningen te bouwen. Partijen zoals beleggers, ontwikkelaars, bewoners(groepen), financiers, bouwers en architecten worden opgeroepen om met de gemeente mee te doen en te komen met goede ideeën en oplossingen.

Voor de plannen die uiteindelijk geselecteerd worden heeft Almere locaties voor zo’n 200 woningen met een aantrekkelijke grondprijs ter beschikking gesteld, een tekenvergoeding voor de eerste uitwerking van plannen van 8.000 euro en per woning een stimuleringssubsidie van1500 euro.

 

Woningbouwatelier

Deze uitvraag vindt plaats in samenwerking met het Woningbouwatelier. Het Woningbouwatelier is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Almere en het Rijk met als doel om ruimte te creëren voor innovatieve ideeën en experimenten op de woningmarkt.

De uitvraag naar de Goedhuurwoningen is de eerste concrete actie van het Woningbouwatelier. Hier vind je alle specificaties.

 Oosterwold in Almere. 

Reageer op dit artikel