nieuws

Groeten uit Gent: Verbeelding op schaal

Architectuur

Elke maand bericht onze trouwe auteur Marc Dubois vanuit een plek uit Europa over de lokale historie en actualiteit. Zijn verslagen sieren de laatste pagina van elke editie van de Architect. Daarnaast verstaat Dubois de kunst van het versturen van ansichtkaarten. Zijn zelfgeknutselde kaarten worden zorgvuldig ingescand en afgedrukt in het tijdschrift.

 

Reeds jaren liep ik rond met het idee een expositie samen te stellen over maquettes. Schaalmodellen bezitten iets wonderlijks, omdat ze de wereld verkleinen. Al in onze kindertijd spelen wij met kleine gebouwen en met plastic blokken bouwen wij huizen en kastelen. Wij willen de omgeving beheersen, omdat wij deze objecten meestal vanuit de hoogte bekijken.

Met uiterst verfijnde software is het nu mogelijk de ruimte zo te presenteren alsof zij reeds realiteit is. Toch blijft de maquette het meeste geschikte medium in een ontwerpproces. Architecten maken gebruik van schaalmodellen om te onderzoeken en om de opdrachtgever te verleiden en te overtuigen. Daarnaast wordt de verkleining ingezet als didactisch instrument om een breed publiek kennis te laten maken met architectuur. Ook beeldend kunstenaars grijpen naar maquettes om hun verbeelding te visualiseren, zoals is te zien in het werk van Edwin Zwakman.

  

Het Stadsmuseum Gent (stam) brengt een selectie waarmee diverse aspecten van de maquette worden belicht. Per kamer in het historisch pand is een thema uitgewerkt. In de inleidende zaal vol curiosa wordt duidelijk dat wij de wereld in ons geheugen vasthouden met behulp van gebouwen. De axonometrie wordt gezien als de voorloper van de maquette. Het fenomeen van de pop-up is niet nieuw. Reeds in de zeventiende eeuw werd deze 3d-werkwijze al ingezet.

De tentoonstelling presenteert een veelheid aan voorbeelden, van klm-huisjes tot Koninklijke geschenken in goud en zilver, van historische maquettes van de Gentse torens tot in kurk gemaakt ruïnes door Antonio Chichi. De materiaalkeuze maakt een geheel eigen ontwikkeling door, die loopt van klassieke houten objecten, via gips en piepschuim tot de huidige 3d-prints.

Marc Dubois
Informatie: Stadsmuseum Gent

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel