nieuws

“3D-print gevel licht en energiezuinig”

Architectuur

Lab3D heeft een gevelfragment geprint met thermische isolatie, ventilatiekanalen en andere leidingen. Het bureau concludeert uit het experiment dat 3D printen gebouwen energiezuini-ger kan maken.

Een hoge printnauwkeurigheid en snelheid zijn de belangrijkste specificaties van een 3D printer. Het één gaat meestal echter ten koste van het andere. De huidige 3D printers zijn nog niet in staat zowel nauwkeurig als snel te printen. Bovendien is het materiaal waarmee ge-print wordt nog niet van voldoende kwaliteit om in de bouw te worden toegepast. Lab3D verwacht echter dat het printen van gebouwen binnen vijftien jaar commercieel aantrekkelijk wordt. En dan zullen de prestaties snel verbeteren.

Daarom hebben Bram van den Haspel en Hans Lankhaar van het bureau alvast een gevelfragment ontworpen en geprint. Het fragment is dankzij de hoge resolutie (0,2 mm) bijzonder licht en  energiezuinig. Het heeft een isolerende honingraatstructuur met binnen en buiten een massieve schil. Het geheel vormt een lichte en stijve gevelconstructie, want de honingraad draagt bij aan de stijfheid.

De structuur isoleert 20 procent minder goed dan steenwol van dezelfde dikte. Maar omdat er verhoudingsgewijs veel meer isolerende honingraadstructuur past, is het warmteverlies per saldo aanzienlijk lager.

Er zijn diverse ventilatiekanalen in het gevelfragment meegeprint. De meerkosten van een extra leiding zijn bij 3D printwerk zeer gering, waardoor het mogelijk wordt om meerdere in- en uitblaasopeningen per ruimte toe te passen. Er kan zelfs een ademende wand worden gemaakt, waarmee de ventilatie optimaal kan worden aangepast aan de behoefte.

In het gevelfragment is een aluminium draaiend deel toegepast van Schüco. Het vaste deel is geprint inclusief de sparingen waar later afdichtingsprofielen in worden geschoven. Het geheel heeft een volgens de ontwerpers ‘voor de woningbouw ongekende’ kierdichting.

Voor verwarming en koeling biedt 3D printen nieuwe mogelijkheden, omdat  vlak onder de oppervlakte leidingen kunnen worden geprint. Dit geeft de gevel een functie als warmtewisselaar en maakt efficiënte laagtemperatuurverwarming en -koeling mogelijk.

Eerst bestaande woningen 

Lab3D verwacht dat 3D printen het eerst rendabel zal zijn bij het klimaatneutraal maken van bestaande woningen. De draagstructuur is immers al aanwezig en er kan dus een maatwerk isolerende schil rond gebouwen worden geprint waarin leidingen en zelfs installaties zijn geïn-tegreerd.

Reageer op dit artikel