nieuws

Waterplein helpt een stad uit de brand

Architectuur

Watermanagement is een actueel onderwerp waar in het buitenland veel vraag naar is. Nederlandse ingenieurs en architecten kunnen zich voorstaan op de rijke vaderlandse traditie van leven met water, terwijl ze de kennis en kunde in huis hebben om in eigen land en daarbuiten tot slimme oplossingen te komen. In Rotterdam realiseerden DE URBANISTEN met het Waterplein een uitnodigende waterberging.

Waterplein helpt een stad uit de brand

Het Waterplein is in essentie een uitwijkplaats voor water tijdens stortbuien. Daarmee ontlast ze de versteende omgeving, terwijl ze tevens een openbare ruimte toevoegt aan de stad.De functionele kant van het Waterplein is al uitvoerig belicht in diverse media. En lokale bestuurders uit binnen- en buitenland bezochten de afgelopen maanden het project om de innovatie van dichtbij te aanschouwen. Maar wie ooit waterbergingsoplossingen heeft gezien in andere grote steden, zal beamen dat de grootste innovatie van het Waterplein het openbare karakter is. Skaters, scholieren en werknemers maken dagelijks gebruik van de ruimte.

Choreografie van het plein

Architectuurfotograaf Jeroen Musch legde de gebruikers van het Waterplein vast in een fotoreportage en schreef er een verhaal over in de Architect van september 2014. Hij beschrijft onder andere het dagelijkse ritueel van scholieren die in de pauze en na schooltijd over het plein uitzwermen: “De school gaat uit, druppelsgewijs lopen kleine groepjes de kortste route door het Waterpark. Een bewegende en gonzende streep tussen de twee grootste bassins, over de centrale dam en vervolgens over de vlakken en lijnen. Ze hoppen nog over een laatste goot. Dan langs het intieme deel waar de kerk tussen de bomen schuilt. Dat is de choreografie van het plein.”

DE URBANISTEN op Ecobouw

Tijdens Ecobouw 2014 is het klimaatbestendig maken van steden en landschap een van de hoofdthema’s. Diverse experts zullen dit onderwerp bespreken op dinsdag 23 september. Florian de Boer, oprichter van DE URBANISTEN en ontwerper van het Waterplein, zal die dag deelnemen aan het discussiepanel.

Het kennisevenement Ecobouw is gratis te bezoeken. Gratis toegangskaarten zijn te bestellen op www.ecobouw.nl

 
Fotograaf Jeroen Musch

Reageer op dit artikel