nieuws

Te Koop: Verkeerstoren Ypenburg

Architectuur

Heb je interesse in een verkeerstoren, sla dan nu je slag. Vanaf afgelopen weekend staat namelijk de verkeerstoren van voormalig vliegveld Ypenburg te koop. Het onderkomen zou zomaar geschikt zijn voor bruidssuite, trouwlocatie of café-restaurant, om maar een paar voorbeelden te noemen.

 

 

Waar nu tienduizenden mensen wonen, landde vroeger het ene na het andere vliegtuig. Weinig is er meer over van die tijd, behalve dan het luchthavengebouw. En natuurlijk de kenmerkende verkeerstoren, daar op het voormalige vliegveld Ypenburg.

Het is niet lastig je voor te stellen dat de kaarsrechte vaart voor de deur van de verkeerstoren ooit een start- en landingsbaan moet zijn geweest. Niets is minder waar. ‘Voor het effect is het inderdaad mooi, maar de baan lag echt een stuk verderop,’ zegt Sylvia Pijnenborg van Boei.

Namens haar bedrijf Boei beheert ze de verkeerstoren van het voormalige vliegveld Ypenburg. De toren staat net over de gemeentegrens van Den Haag, in Nootdorp. Boei kocht het object een jaar of vier geleden aan. ‘Ons doel is om het erfgoed te behouden en er een geschikte bestemming voor te vinden.’ Daarvoor moet vaak wel het een en ander worden gerestaureerd.

Golfplaten

De verkeerstoren uit 1956 bijvoorbeeld, is dit jaar helemaal opgeknapt. ‘De golfplaten aan de buitenkant zijn verwijderd, zodat de oorspronkelijke bakstenen buitenkant weer zichtbaar is geworden.’

Waarom de golfplaten ooit zijn aangebracht, is volgens Pijnenborg niet helemaal duidelijk*. ‘Ze zijn eind jaren ’70 tegen de buitenkant gezet. De platen hebben echter weinig effect. Misschien vond iemand ze gewoon mooi. Wij wilden ze in elk geval weer weg, zodat het weer is zoals het was.’ (*Volgens lezer Alex Waning, die ooit op de toren werkte, zijn deze golfplaten aangebracht ter camouflage en om de vochtproblemen op te lossen.)

 

Binnenkant

De binnenkant is door Boei ongemoeid gelaten. Het lijkt bijna wel alsof de verkeersleiders de toren gisteren nog halsoverkop hebben verlaten. Met uitzondering van de zendapparatuur ademt alles nog de sfeer van de roemruchte jaren van het voormalige vliegveld.

Het is volgens Pijnenborg een bewuste keuze geweest om de binnenkant niet aan te pakken. ‘We hebben wel allerlei ideeën, maar die luisteren allemaal zo nauw dat het bijna zonde is om ze uit te voeren. Stel dat een koper het uiteindelijk toch nét weer anders wil. Dan is het zonde van de investering.’

Horeca

Pijnenborg denkt dat de verkeerstoren het beste kan worden omgetoverd tot een horeca-uitspanning ‘Je zou er natuurlijk prima een café-restaurant in kunnen beginnen. Zo is er naast de toren een stuk eigen grond waar prima een terras op zou kunnen worden aangelegd. En het terreintje hiernaast wordt door de gemeente in de toekomst ontwikkeld tot park, dus het wordt sowieso een prachtige locatie.’

Bovenin de toren, waar ooit de luchtverkeersleiders het in- en uitgaande vliegverkeer in de gaten moesten houden, is nu een kale ruimte. Maar wel eentje met een grote glazen koepel erop die een wijds uitzicht biedt over Nootdorp en Ypenburg. ‘Hier zou je kunnen dineren met kaarslicht. Of maak er een bruidssuite van,’ lacht Pijnenborg.

Maar ook andere bestemmingen zijn volgens haar mogelijk. ‘Er kan ook een kantoor in. En wie weet ziet iemand er brood in om in de toren te gaan wonen. Daarvoor moet dan wel eerst toestemming komen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Aankomst- en vertrekhal en het NLS-gebouw van voormalig Vliegveld Ypenburg

Erfgoed

De verkeerstoren is overigens niet het enige in Ypenburg dat nog herinnert aan het oude vliegveld. Ook een paar kilometer verderop, langs de A13, is nog historisch erfgoed te vinden. Verscholen tussen wat bosschages staan daar de oude aankomst- en vertrekhal en het NLS-gebouw, de plek waar jarenlang de nationale luchtvaartschool was gevestigd. De gebouwen zijn de afgelopen jaren aan de buitenkant volledig gerestaureerd. ‘Ze zijn onlangs opgeleverd en nu zoeken we een huurder voor het pand,’ zegt Pijnenborg. Of liever drie huurders. De ruimtes zijn namelijk zo groot dat er zich met gemak drie kleine bedrijfjes in kunnen vestigen.

Van binnen moet het gebouw nog wel helemaal worden aangepakt. De naam van het vliegveld, die vroeger op het dak stond, staat nog in een van de kamertjes te wachten totdat ze weer een plekje krijgt. ‘Het projectbureau van de nieuwe wijk Ypenburg heeft hier een tijdlang zijn kantoor gehad. Er is van binnen toen veel verbouwd en vertimmerd. Dat heeft het gebouw geen goed gedaan. Er moet dus nog wel het een en ander worden aangepakt.’

Net als in de verkeerstoren heeft Boei ook hier de binnenkant ongemoeid gelaten. ‘We willen nieuwe huurders niet in een keurslijf dwingen. Nu kunnen we er nog alle kanten mee op.’

Het naastgelegen NLS-gebouw heeft als enige van binnen wél een metamorfose ondergaan. ‘Daar zijn de mogelijkheden maar beperkt, dus hebben we daar nu een kant en klaar gebouw van gemaakt. Een nieuwe huurder kan er zo in,’ aldus Pijnenborg.

Bron: AD

Reageer op dit artikel