nieuws

Terrassen maken van parkeerplaatsen

Architectuur

De Gemeente Rotterdam is een experiment gestart waarbij horecaondernemers een vergunning kunnen aanvragen om de parkeerplaatsen voor hun zaak te voorzien van vlonders. Door de parkeerplaatsen op te hogen tot het niveau van de stoep, zijn ze te gebruiken als extra terras. De eerste terrasvlonders zijn inmiddels aangelegd.

Terrassen maken van parkeerplaatsen

Twee jaar geleden opperden architect Ard Buijsen en Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam en Brenda Dirkse van D66 Rotterdam dit idee al, nu wordt het uitgevoerd. Na een eerste proef in het Hoogkwartier, waarvoor grote belangstelling ontstond, is door de gemeente besloten om de proef stadsbreed te trekken.

Tactical urbanism

Horecaondernemers die in het bezit zijn van een exploitatievergunning kunnen meedoen aan de proef. De parkeerplaatsen moeten, zonder rijbaan er tussen, direct voor de horeca-gelegenheid liggen. Op dit moment zijn er twaalf aanvragen ingediend, waarvan er tien zijn goedgekeurd. De proef loopt tot en met 19 oktober van dit jaar.

Kleine (tijdelijke) ingrepen als deze, ook wel tactical urbanism genoemd, zijn een vorm van placemaking, een stadslab waarin tijdelijk dingen uitgeprobeerd worden om de stad te verbeteren. Wethouder Adriaan Visser is enthousiast over dit concept: “Er zit zoveel energie in deze stad, daar moeten we veel meer gebruik van maken en ruimte aan geven. De innovatiekracht van Rotterdam moet weer de motor van de stad worden. Dat lukt met dit soort initiatieven van ondernemers, dus we werken daar graag aan mee.” 

Reageer op dit artikel