nieuws

Moderne bibliotheek in de Pinte (B)

Architectuur

In opdracht van het gemeentebestuur van De Pinte, ontwierp Van Wassenhove Architecten een hedendaagse bibliotheek. Het concept ‘bibliotheek’ is de afgelopen decennia sterk geëvolueerd. Het nieuwe gebouw is dan ook zo flexibel mogelijk en veel meer dan een uitwisselpunt voor media. Het is een open huis waarin mensen tijd kunnen doorbrengen in het gezelschap van dorpsgenoten. Het biedt bovendien de mogelijkheid om voordrachten, tentoonstellingen en andere educatieve en culturele evenementen te organiseren.

Moderne bibliotheek in de Pinte (B)

De bibliotheek past in een ingesloten terrein met een beperkte oppervlakte. Ze sluit aan op het gabariet van de naburige gebouwen. De hoogte is beperkt tot twee bouwlagen, maar binnenin is veel ruimte gecreëerd door een ondergrondse verdieping en een grote vide. Het gebouw krijgt een apart karakter door de ritmiek in de gevel die verwijst naar de boeken in een boekenkast. De gevel filtert ook het invallend daglicht.

Bib Pinte

Bib_Pinte_3

Het was een hele uitdaging om de uiteenlopende functies van het gebouw te integreren in één volume. Een uitstalruimte voor verschillende media, een uitleenbalie, multifunctionele ruimtes waar randactiviteiten kunnen doorgaan, … werden ingeplant op een beperkte oppervlakte. Bovendien diende deze belangrijke ontmoetingsplek, in één van de hoofdstraten van de gemeente, subtiel aanwezig te zijn.

Bib_Pinte_4 

Lees verder op architectura.be

Reageer op dit artikel