nieuws

Bouw heeft slecht tweede kwartaal

Architectuur

De woningmarkt mag dan opleven, nu de huizenprijzen niet meer dalen en er weer meer huizen verkocht worden, in de bouw merken ze er nog helemaal niets van. Of het nu gaat om de woningbouw, de weg- en waterbouw, kantoorbouw, of utiliteitsbouw.

Bouw heeft slecht tweede kwartaal

 

In het tweede kwartaal daalde de omzet in de hele bouwsector met 2,4 procent. Vooral voor de grotere bouwbedrijven gaan de zaken nog slecht. Vergeleken met het topjaar 2008 in de bouw ligt de omzet in het tweede kwartaal maar liefst 59 procent lager.

Bij het kleinbedrijf, waar veel zzp’ers zitten, gingen de zaken wel beter en steeg de omzet. De zelfstandigen profiteerden van het verlaagde btw-tarief voor onderhoud, herstel en verbouwingen. Vooral de afwerkingsbedrijven zoals schilders, stukadoors en loodgieters, lijken hiervan te profiteren.

Geen verrassing

De omzetdaling is geen verrassing zegt het CBS. Vorig jaar zijn er weinig woningen verkocht en de architecten die vooraan in de bouwketen staan, kenden een dieptepunt qua nieuwe opdrachten.

De waarde van het aantal nieuwe bouwvergunningen bereikte in de tweede helft van vorig jaar het laagste niveau in jaren. Daardoor liep het aantal orders voor bouwbedrijven terug en dat werkt allemaal door in het eerste halfjaar van 2014.

Lichtpuntjes

Toch ziet het CBS dit jaar lichtpuntjes. De bouwsom van nieuwe architectenopdrachten neemt toe, net als het aantal bouwvergunningen en de huizenverkoop.

De verwachting is dat die opleving in de tweede helft van dit jaar ook tot uiting komt in omzetgroei en meer bouworders.

Bron: NOS.nl

Reageer op dit artikel