nieuws

Holocaustmonument door Libeskind in Wertheimpark, Amsterdam

Architectuur

Daniel Libeskind heeft het ontwerp gemaakt voor het nieuwe Holocaustmonument voor het Wertheimpark in Amsterdam.

Holocaustmonument door Libeskind in Wertheimpark, Amsterdam

De architect ontwierp een ruimtelijke structuur van antracietgrijze, hardstenen wanden, die de 102.000 namen zullen dragen van de Joodse Holocaustslachtoffers en de 220 namen van Sinti en Roma die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord en die geen graf hebben.

  

Het Auschwitz Comité verwacht jaarlijks 250.000 bezoekers, omdat er een grote behoefte is om mensen op een persoonlijke manier te herdenken. Momenteel is er nog nergens ter wereld een plek waar alle namen worden genoemd van Holocaustslachtoffers zonder graf. Dat maakt ook dat het comité het nieuwe monument als een aanvulling beschouwt op het Auschwitzmonument van Jan Wolkers.

  

Het monument neemt duizend vierkante meter in beslag, een derde van de oppervlakte van het park. Om er te komen, daalt de bezoeker een aantal treden af, komt in het donker terecht en daarna weer in het licht.

  

Libeskind ontwierp het monument in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité, dat hoopt dat het monument in september 2015 klaar is: zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er is echter nog geen geld om de uitvoering te realiseren. Het comité hoopt dat de benodigde vijf miljoen euro binnenkomt nu de plannen bekend zijn. Geïnteresseerden kunnen een naam adopteren.

Reageer op dit artikel