nieuws

Design van de Week: Solo Chair

Architectuur

Architecten blijven zich aangetrokken voelen tot het ontwerpen van meubels. Het Design van de Week is deze keer een multifunctioneel meubel, ontworpen door twee architecten: de Solo Chair van OFFICE Kersten Geers David Van Severen.

Design van de Week: Solo Chair

De Solo Chair is niet alleen mooi om te zien, het vertelt ons ook meer over de affiniteit van architecten met het ontwerpen van meubels. Een meubel is op te vatten als een gebouw; een driedimensionaal object met een duidelijke functie. Het ontwerpen van een meubel nodigt uit tot nadenken over ruimte, materiaal en functie, iets wat architecten over het algemeen graag doen.

Wandelstokstoel

Kersten Geers ontwierp samen met David van Severen een minimalistische stoel, drie poten en twee vlakken. De grondvorm is afgeleid van de stoel No. 8622 van Thonet, uit ca. 1866. Dit ontwerp is zowel wandelstok als ztimeubel ineen. Het was onder andere de lievelingsstoel van keizerin Elisabeth van Oostenrijk (beter bekend als Sissi). Ze kocht de stoel tijdens een van haar shoppinguitstapjes in de Strauchgasse, de historische winkelstraat in Wenen. Sindsdien waren zij en de stoel onafscheidelijk en ging het krukje met haar mee op haar vele reizen door Europa.

Antieke exemplaren van deze stoel zijn nu gewilde verzamelobjecten, getuige recente veilingopbrengsten. Een vroeg exemplaar ging in 2006 bij veilinghuis Christie’s voor 1200 euro van de hand. Deze populariteit bracht Thonet er toe het model weer op de markt te brengen en sinds kort is de ‘stockzessel’ weer verkrijgbaar in naturel beukenhout of in rood, blauw en geel.

 

Architectuur om op te zitten

De architecten vatten het ontwerp op als een sculptuur. De stoel is ontdaan van het bestaande vouwmechanisme en staat stevig op haar drie poten. Op dit onderstel zijn de twee horizontale delen los bevestigd. Hoewel de flexibiliteit van de vouwstoel verloren is gegaan, heeft de stoel een extra functie gekregen: hij kan als stoel én als bijzettafel gebruikt worden.

De minimalistische benadering van de stoel als een ruimtelijk vormenspel is ook zichtbaar in de architectuur van OFFICE Kersten Geers David van Severen: heldere lijnen, pure materialen en een sterke esthetische kwaliteit. Om de band tussen architectuur en design verder te versterken, is de naam van de stoel een referentie naar het Solo House van het bureau: een rond huis dat wordt gebouwd nabij Barcelona.

 

Niets zonder tafel

OFFICE ontwierp ook een drietal tafels, uitgevoerd in verschillende materialen en afmetingen. De vierkante tafel heeft een geometrische band met de stoel, doordat de vorm een tanginaal vierkant is van het ronde zitvlak. De tafels bestaan uit een industriële L-vormige constructie in een van de drie materialen en een ultradun tafelblad in hetzelfde materiaal. Vervolgens is het tafelblad bedekt onder een dikke laag epoxyhars om het ontwerp een wat zachtere uitstraling te geven.

De ontwerpen komen uit de collectie van MANIERA. Dit initiatief geeft de opdracht aan architecten en kunstenaars om nieuwe en unieke meubelstukken te ontwerpen. De eerste twee meubelseries zijn ontworpen door OFFICE Kersten Geers David Van Severen uit Brussel en de Nederlandse architect Anne Holtrop. Deze zijn te bezichtigen in een Brussel in een tentoonstelling, gecureerd door fotograaf Bas Princen.

Reageer op dit artikel