nieuws

Stedelijke dichtheid – Willen we in torens wonen?

Architectuur

In Londen worden de komende jaren ten minste 230 torens gebouwd. Ze tellen tussen de twintig en zestig verdiepingen en komen terecht op zowel centrale als suburbane locaties. Het overgrote deel (tachtig procent) krijgt een woonbestemming.

Stedelijke dichtheid – Willen we in torens wonen?

Door Harm Tilman

 

 

In Londen bestaat weliswaar een schrijnend woningtekort, maar volgens New London Architecture (nla) zullen de stapelingen van dure hoogbouwflats het verschil niet gaan maken. De meeste inwoners van Londen willen immers niet in torens leven, blijkt uit onderzoek. De bouw ervan is een gevolg van de ‘bubbel’ van buitenlandse investeringen in woonvastgoed. De meeste flats zullen vermoedelijk leeg blijven staan. Zodra dit via nla aan het licht kwam, begonnen bekende figuren uit kunst, politiek en  wetenschap een campagne waarin ze voor de inwoners van Londen zeggenschap eisen in de manier waarop de stad wordt getransformeerd.

De gemeente zou haar burgers niet alleen inzicht moeten verschaffen in op stapel staande stedelijke transformaties, maar ook een visie moeten presenteren op wat staat te gebeuren.

De nieuwe gebouwen zouden toegankelijke publieke ruimtes moeten opleveren waar het plezierig is om te wonen. De kans is echter groot dat de nieuwe torens eerder zo “assertief en architectonisch asociaal mogelijk” zullen zijn.

Het zal interessant zijn te zien of de campagne in Londen aanslaat en waar het  stedelijk beleid op uitkomt, ook met het oog op de Nederlandse steden. Gemakkelijk zal het niet worden, maar zo stellen de actievoerders, doe je niets, dan accepteer je dat democratie machteloos staat tegenover de gevolgen van de financiële speculatie. In zijn

Ten rules for a city’s quality of place stelt Richard Florida dat duurzaamheid en nieuwe economie weliswaar dichtheid verlangen, maar dat dit wel de ‘juiste dichtheid’ moet zijn. Hij onderstreept daarmee de actualiteit van Jane Jacobs. Zij was het immers die zei dat dichtheid diversiteit moet stimuleren, niet onderdrukken.

Deze tekst is een kopie van het redactioneel geschreven door Harm Tilman in het aprilnummer van de Architect

Reageer op dit artikel