nieuws

Onzekerheid plannen Spuiforum en Kuip

Architectuur

De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vergroten de onzekerheid over de komst van het Spuiforum in Den Haag en het nieuwe stadion van Feyenoord in Rotterdam.

Onzekerheid plannen Spuiforum en Kuip

 

 

 

In de Haagse gemeenteraad verloren de coalitiepartijen die voor de bouw van Spuiforum stemden hun meerderheid. PvdA (zes zetels), VVD (vier), CDA (drie) en D66 (acht) komen samen niet verder dan 21 van de 45 zetels, tegen 26 in de afgelopen raadsperiode. Oppositiepartij GroenLinks dient 26 maart een motie in om het plan voor Spuiforum een halt toe te roepen. De ontwikkeling van de 181 miljoen euro kostende huisvesting van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium stuit op fel verzet in Den Haag. ‘Voor ons is het ondenkbaar dat dit college na de verkiezingen gewoon terugkeert en het Spuiforum-plan doorzet’, aldus GroenLinks Den Haag op zijn website.

 Nieuwbouw Kuip op de tocht?

Het plan van Erick van Egeraat voor de Kuip. Onduidelijk is of het stadion er komt

De verkiezingen in Rotterdam liepen uit op winst voor Leefbaar Rotterdam (grootste partij met veertien zetels) en D66 (van vier naar zes). Zij zijn twee van de partijen die in juli 2013 het plan van het stadsbestuur torpedeerden om een garantie van 165 miljoen euro te geven voor de Nieuwe Kuip (kosten: 313 miljoen euro). De PvdA, de grootste coalitiepartij tijdens de afgelopen raadsperiode en destijds voorstander van het project, gaat terug van veertien naar acht zetels. Daarmee is het onzeker in hoeverre een nieuw college financieel wil bijdragen aan één van de drie alternatieve plannen voor het nieuwe Feyenoordstadion van Volkerwessels (240 miljoen euro), BAM (185 miljoen euro) en Red de Kuip/Besix (141 miljoen euro).

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel