nieuws

Hoogste punt Flux TU/e

Architectuur

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bereikt deze week het hoogste punt van haar nieuwe gebouw, Flux. Dit gebouw is bestemd voor de faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde. De bouw is naar verwachting in december 2014 gereed. De nieuwbouw, een ontwerp van Architectuurstudio Herman Hertzberger, is project 2 in een serie van 4 grote projecten waarmee de TU/e haar huisvesting moderniseert.

Hoogste punt Flux TU/e

 

Het gebouw beslaat in totaal 25.000 m², bedoeld voor 500 medewerkers en 750 studenten. Er worden elf bouwlagen en een kelderverdieping gerealiseerd. Flux heeft straks een grote collegezaal, 9 onderwijsruimtes en 25 labruimtes. Ook komt er een kleine supermarkt en een restaurant.

Het gebouw Flux is compact en duurzaam, met veel licht en open ruimten. De centrale hal zorgt voor interactie en voor een open, ruimtelijke uitstraling, dankzij doorkijkmogelijkheden naar de etages. Door de ruimtelijke structuur bevordert het gebouw samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek en wordt hiermee een toonbeeld op het gebied van eigentijds wetenschappelijk onderwijs en onderzoek dat in de faculteiten plaatsvindt. Het gebouw wordt een testomgeving voor nieuwe duurzame technologieën.

Huisvestingsplan Campus 2020

Project 2 maakt deel uit van het huisvestingsplan Campus 2020. De TU/e-campus is allereerst een universiteitsterrein, maar het is ook de thuisbasis voor veel andere partijen. Dit betekent een compacte, eigentijdse en groene campus, meer kansen voor ondernemers, een betere plek voor het technisch hbo-onderwijs en meer ruimte voor studentenhuisvesting. Campus 2020 is een aantrekkelijke, groene werk-, leer- en leefomgeving.

 FLUX, TU/e Architectuurstudio HH 

Vier grote projecten

Campus 2020 bestaat uit vier grote projecten. In augustus 2012 is het eerste grote nieuwe gebouw MetaForum van Ector Hoogstad gereed gekomen, waar de universiteitsbibliotheek, centrale studentenvoorzieningen en de faculteit Wiskunde en Informatica zijn gehuisvest. Project 3 bestaat uit de renovatie van het Hoofdgebouw. De nieuwe bewoners zijn straks de faculteit Industrial Engineering Innovation Sciences en de faculteit Industrial Design, en de ondersteunende diensten van de universiteit. Project 4 is de renovatie van de gebouwen Gemini-Zuid en Gemini-Noord voor de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Technologie.

Realisatie

BAM Utiliteitsbouw zorgt voor de realisatie van dit gebouw. De nieuwbouw is ontworpen door Architectuurstudio Herman Hertzberger te Amsterdam. Belangstellenden kunnen de bouw volgen op Twitter (@BAMUtiliteit) en op Facebook.

Afhankelijk van de voortgang duurt de hele huisvestingsoperatie tien tot dertien jaar.

Reageer op dit artikel