nieuws

Ontwerp ANIMA Tschumi te zien in Parijs

Architectuur

Bernard Tschumi Architects in Rome presenteerde onlangs het definitieve ontwerp voor ANIMA, een cultureel centrum voor de Fondazione Cassa di Risparmio di Ascoli Piceno in de gemeente Grottammare. Het eerste ontwerp van de meester-architect in Italië zal naar verwachting in 2016 worden opgeleverd, maar is vanaf 30 april te bewonderen in de overzichtstentoonstelling van Tschumi in het Georges Pompidou Centre in Parijs.

Het meest in het oog springende onderdeel van het ontwerp van Tschumi, in samenwerking met een team van professionals onder leiding van Alfonso Giancotti, is de betonnen façade. Elk van de vier gevels, plus het dak als vijfde geveloppervlak, zijn ontworpen als een permeabele overgang tussen het interieur en de omringende landschap.  De talloze openingen voor ingangen en ramen, doorbreken de compacte en geometrische vorm van het ontwerp. Het façade-ontwerp is een mengeling van tegenstellingen: abstractie tegenover figuratie en willekeurig tegenover nauwkeurig. Elke gevel is uniek en heeft zijn eigen karakter. De gevels zijn vormgegeven met in gedachte de context en de functie van het gebouw en weerspiegelen een soberheid die past bij tijden van crisis en bij de geschiedenis van de regio Piceno.

Het interieur van ANIMA is bewust zo flexibel mogelijk gemaakt. De wijze waarop de vloeren, de draagconstructie en de verticale ontsluiting in het gebouw zijn georganiseerd, geeft maximale vrijheid in gebruik, ook bij eventuele aanpassingen in de toekomst. Het is een ruimtelijk en flexibel ontwerp, passend bij de functie van openbaar cultuurcentrum voor de lokale gemeenschap. Of zoals de architect het verwoordde: ”ANIMA is een vriendelijk en uitnodigend fort van cultuur”.

Reageer op dit artikel