nieuws

Groeten uit Krumbach!

Architectuur

Elke maand bericht onze trouwe auteur Marc Dubois vanuit een plek uit Europa over de lokale historie en actualiteit. Zijn verslagen sieren de laatste pagina van elke editie van de Architect. Daarnaast verstaat Dubois de kunst van het versturen van ansichtkaarten. Zijn zelfgeknutselde kaarten worden zorgvuldig ingescand en afgedrukt in het tijdschrift. Ditmaal met de groeten uit Krumbach.

Groeten uit Krumbach!

In de streek rond Bregenz (A) zijn ongeveer 400 identieke bushokjes geplaatst met hout als basismateriaal. De landelijke gemeente Krumbach wilde deze objecten als bescherming tegen regen en wind met behulp van unieke creaties een meer persoonlijk cachet  geven. Dietmar Steiner, directeur van het Architektur Zentrum Wien (AzW), selecteerde als curator zeven internationale bureaus. Het project BUS:STOP past binnen een initiatief om het plaatselijke vakmanschap te ondersteunen.

Groeten uit Krumbach 

Vier ontwerpers kozen hout als basismateriaal. Rintala Eggertsson Architects combineerde de functie van bushokje met een kleine tribune die uitziet op een tennisveld. Alexander Brodsky’s project is een houten torentje met daarin een tafeltje en twee stoelen. Pritzker prijswinnaar Wang Shu koos voor een houten structuur waarbij je aan twee zijden de bus ziet aankomen. Anton Garcia-Abril und Débora Mesa stapelden houten eiken planken op elkaar tot een shelter, een erg sterk ontwerp.

Groeten uit Krumbach 

Smiljan Radic’s bushokje met aan de dakrand een houten vogelnestje ziet er eerder banaal uit. De details zijn echter uiterst verfijnd met een knipoog naar Mies van der Rohe. Het bureau dvvt (Jan de Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu) koos een kruispunt als locatie en plaatste een staalplaat zo dat een interieur ontstaat. De inspiratie ligt hier bij de sculpturen van Sol Lewitt en de vorm naar de A van Alpen. Fujimoto maakte geen beschutting, maar een metalen buizenstel om te fungeren als uitkijkpost. Om veiligheidsredenen mag deze echter niet worden gebruikt. Van dit project verschijnt dit najaar een publicatie.

Marc Dubois www.kulturkrumbach.at

groeten uit Krumbach 

Reageer op dit artikel