nieuws

The Knight’s Move: Jean-Louis Cohen

Architectuur

De Franse architectuurcriticus Jean-Louis Cohen, bekend van de overzichtstentoonstelling Le Corbusier in het MoMA in New York, wordt ook wel beschreven als een academische globetrotter. Als een veelzijdig essayist, een man die heilige huisjes en architectuurclichés omverwerpt, een schrijver en werker met een onuitputtelijke energie. Op 23 januari geeft de criticus in Stroom in Den Haag een lezing.

The Knight’s Move: Jean-Louis Cohen

Jean-Louis Cohen studeerde architectuur aan de École Spéciale d’Architecture en aan de Unité Pédagogique n° 6 in Parijs; in 1985 haalde hij zijn doctoraal in geschiedenis aan de École des Hautes Études en Sciences Sociales. Na een periode als directeur van het Architectuur Research Programma van het Franse Ministerie van Volkshuisvesting, was hij van 1983 tot 1996 als onderzoeker verbonden aan de School of Architecture Paris-Villemin. Van 1996 tot 2004 stond hij aan het hoofd van de afdeling Geschiedenis van Ruimtelijke Ordening aan het Institut Français d’Urbanisme, Universiteit van Parijs. In 1993 werd hij benoemd tot Sheldon H. Solow Chair for the History of Architecture aan het Institute of Fine Arts van New York University .

Tussen 1997 en 2003 zette hij in opdracht van de Franse minister van Cultuur het Cité de l’architecture op, een museum, annex onderzoeks- en tentoonstellingscentrum dat in 2007 werd geopend in het Palais de Chaillot in Parijs. In deze jaren was hij directeur van het Institut Français d’Architecture en het Musée des Monuments Français, de twee belangrijkste speerpunten van de Cité.

In zijn wetenschappelijk onderzoek richt Cohen zich vooral op architectuur en ruimtelijke ordening in de 20ste eeuw. Zijn speciale aandacht gaat daarbij uit naar architectuur in Duitsland en de Sovjet-Unie, kolonialisme in Noord-Afrika, architectuur tijdens de Tweede Wereldoorlog, het werk van Le Corbusier en de geschiedenis van de ruimtelijke ordening van Parijs.

Hij is ook de curator van talloze tentoonstellingen, waaronder: The Lost Vanguard in het Museum of Modern Art (2007); Scenes of the World to Come en Architecture in Uniform in het Canadian Center for Architecture (1995 en 2011); Paris-Moscou (1979) en L’aventure Le Corbusier (1987), beide bij het Centre Georges Pompidou.

The Knight’s Move

Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer ‘The Knight’s Move’ met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Kijk voor een overzicht van de lezingen in 2014

The Knight’s Move: Jean-Louis Cohen

Donderdag 23 januari 2014, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Entree: € 5,-
Voertaal: Engels
Vooraf reserveren

Reageer op dit artikel