nieuws

Nederlands-Zwitsers team ontwerpt woonwijk in Zwitserland

Architectuur

De regio rondom vliegveld Zürich-Kloten behoort tot de sterkst groeiende gebieden van Zwitserland, grootschalige ontwikkelingen zijn hier door geluidsemmissies beperkt. Voor het ontwerp van een nieuwe woonwijk voor 700 inwoners in Rietlen-Gwyd, Niederglatt organiseerde de gemeente een prijsvraag. Vier interdisciplinaire teams werden uitgenodigd, het Nederlands-Zwitserse Van de Wetering Atelier für Städtebau en Ganz Landschaftsarchitekten kwam als winnaar uit de bus.

Nederlands-Zwitsers team ontwerpt woonwijk in Zwitserland

Het ontwerp van Van de Wetering Atelier für Städtebau combineert met verschillende hofjes en open stadsblokken landelijke en stedelijke typologieën. Met de hofstructuren ontstaan rustige gemeenschappelijke binnenplaatsen. Tegelijkertijd zijn geen nieuwe straten nodig, een belangrijke voorwaarde voor het bouwen binnen de geluidsgrenzen van het vliegveld. Tussen de hofjes ontstaat een attractieve groene ruimte, waarmee aangrenzende wijken en belangrijke functies (scholen, station) met elkaar verbonden worden. Met een brede parkzone is de wijk bovendien verbonden met een regionale groenverbinding tussen het heuvelland Eschenberg en het riviertje Glatt.

Van de Wetering versloeg samen met Ganz Landschaftsarchitekten hiermee team Hosoya Schaefer Architekten en Müller Illien Landschaftsarchitekten; Team Jauch Zumsteg Pfyl bestaande uit Antón & Ghiggi, landschaft architektur en Baumann Roserens, Architekten en tenslotte Team Dürig met vi.vo. architecture.landscape en Wüest & Partner.

 Zwitserland 

De jury waardeerde vooral het precieze samenspel tussen bebouwing en buitenruimte, de gepaste lokale en regionale landschappelijke inbedding en het simpele ontsluitingssysteem. Met de hofstructuren wordt bovendien goed op de marktsituatie gereageerd. Ook laat het ontwerp zien, hoe een combinatie van hoge dichtheden en dorpse structuren mogelijk is.

De opdracht zal leiden tot een algemeen masterplan en de uitwerking van deelprojecten. Een belangrijk thema is het ontwerp van de openbaar toegankelijke buitenruimte.

Reageer op dit artikel