nieuws

Ulf Moritz wint BNO Piet Zwartprijs

Architectuur

Nooit eerder ontving een textielontwerper de BNO Piet Zwart Prijs. Met het uitreiken van de prijs aan Ulf Moritz krijgt niet alleen deze prestigieuze ontwerper, maar ook het vakgebied de aandacht die het verdient, meldt de organisatie van de Dutch Design Awards 2013. De internationaal bekende ontwerper Moritz onderscheidt zich door de toepassing van geavanceerde technieken en geraffineerde combinaties van materialen. Enerzijds levert dat weefsels op met een ingetogen structuur, anderzijds stoffen met een decoratieve en uitbundige uitstraling.

Ulf Moritz wint BNO Piet Zwartprijs

De Duitse ontwerper Ulf Moritz, geboren in 1939 in Schroda (Polen), woont en werkt sinds 1962 in Nederland. Tijdens zijn – nog niet afgesloten – carrière van meer dan een halve eeuw, ontwierp hij mode en gordijnstoffen, meubelstoffen, wandbekleding, tapijten en interieur accessoires. Ook verzorgde hij tentoonstellingen, richtte showrooms in en werkte als art director voor tijdschriften. Zijn ontwerpen tonen een herkenbaar handschrift bestaande uit een diversiteit aan stijlelementen in combinatie met verrassende materialen en innovatieve technieken. Opdrachtgevers zijn Europese bedrijven zoals De Ploeg, Sahco, Danskina, Marburg Wallcoverings, Vorwerk en Ruckstuhl.

Behalve een internationaal befaamde industrieel textielontwerper was Moritz ook een zeer gewaardeerd hoofddocent van de Design Academy Eindhoven. Hij leidde de afdeling Man and Identity. Deze functie combineerde hij ruim 30 jaar met zijn eigen ontwerpbureau. Moritz was een inspirerende docent, zeer kritisch en kwaliteitsgericht en met oog voor bijzonder talent. Veel van zijn studenten horen inmiddels tot de internationale ontwerptop.

Reageer op dit artikel